Пациенти се оплакват, че се налага да доплащат за лекарства,

...
Пациенти се оплакват, че се налага да доплащат за лекарства,
Коментари Харесай

Безплатни ли са наистина лекарствата за кръвно

Пациенти се оплакват, че се постанова да доплащат за медикаменти, които би трябвало да се безвъзмездни, твърди депутатът от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова в запитване до министъра на опазването на здравето Галя Кондева.

Тя припомня, че Националният съвет по цени и реимбурсиране е одобрил решение, с което 56 медикаменти се покриват на 100% от касата и от 2 април тази година би трябвало да са изцяло безвъзмездни за пациентите.

„ НЗОК заплаща от 1 април с нараснало равнище на реимбурсиране медикаменти, включени в Позитивния лекарствен лист, предопределени за лекуване на сърдечно съдови болести. За всеки лекарствен артикул, включен в Позитивния лекарствен лист, се дефинира стойност на дефинирана дневна доза или лечебен курс, по отношение на които се дефинира референтната им стойност и цената, заплащана от касата “, изяснява министърът.

Проблем с медикаментите, изплащани от НЗОК

Максималната стойност, която се доплаща от пациентите е разликата сред пределната цена и цената на заплащаната от Здравната каса, добавя тя.
 istock istock
По думите й, точно с повишение на сумата, която покрива касата, се понижава частта, която заплащат пациентите. Като във всяко едно интернационално патентно название има най-малко един изцяло безвъзмезден за пациента лекарствен продукта, като това е този с най-ниска цена на търговец на едро.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР