Тържествено откриване на изложбата Федерико Фелини: 100, посветена на столетието

...
Тържествено откриване на изложбата Федерико Фелини: 100, посветена на столетието
Коментари Харесай

Изложбата Федерико Фелини: 100 започна световното си турне от Москва

Тържествено разкриване на изложбата " Федерико Фелини: 100 ", отдадена на столетието от рождението на именития режисьор, се състоя в Музея на киното в изложбения комплекс ВДНХ в Москва. Руската столица е първият град, в който се показва планът. Предвидено е от март 2020 година до март 2021 година той да бъде показан на доста места по света - основно в столиците, в които се организират най-големите кинофестивали.

" Решихме да стартираме точно от Москва, тъй като Фелини е имал изключително отношение към този град. Той е бил тук два пъти, два пъти е получавал награди, изпитвал е по-специално възприятие към него. Затова изложбата за Фелини като човек и като художник потегля от Москва ", декларира пред ТАСС Луиджина Педи, директорка на Италианския културен институт в съветската столица.

В пътуващата експозиция са включени повече от 170 плаката, костюми, атрибут от филми, редки фотоматериали, документи и рисунки. В залите са подредени афиши за филмите " Сладък живот ", " Джинджър и Фред ", " Градът на дамите ", костюми от " Рим " и " Казанова на Федерико Фелини ", архивни документи. Може да се видят писма на режисьора до брачната половинка му Джулиета Мазина.

Експонатите са предоставени за изложбата от Централния държавен списък на Рим, архива Cinemazero Images, историческия списък Luce, както и от частни колекционери, измежду които и племенницата на режисьора Франческа Фабри Фелини. Тя е един от кураторите на изложбата, само че не е съумяла да дойде за откриването й.

Федерико Фелини е роден на 20 януари 1920 година в Римини. През 1944 година се среща с режисьора Роберто Роселини и става негов помощник. Заедно написват сюжета за кино лентата " Рим - открит град " (1945). Първата му режисьорска работа е " Светлините на вариетето " (1950), снимана дружно с Алберто Латуада. Световна популярност му донасят " Пътят " (1954) и " Нощите на Кабирия " (1957). И двата са удостоени с " Оскар " за чуждоезичен филм. През 1960 година " Сладък живот " получава " Златна палма " в Кан. В него артистът Валтер Сантесо изиграва ролята на фотографа Папараци, чието име след това става нарицателно. През 1963 година в Москва се реализира международната премиера на автобиографичния филм " Осем и половина ", който печели на Фелини трети " Оскар " и Голямата премия на Московския кинофестивал. Четвъртата статуетка на Американската кино академия му донася " Амаркорд ", а малко преди да почине през 1993 година му е присъден " Оскар " за повсеместен принос към Седмото изкуство. Международното летище в Римини носи името на фамозния режисьор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР