Тържествен акт по издигане на военноморския флаг и присвояване на

...
Тържествен акт по издигане на военноморския флаг и присвояване на
Коментари Харесай

Мария Бакалова кръщава новия български научноизследователски кораб

Тържествен акт по издигане на военноморския байрак и заграбване на име на боен научноизследователски транспортен съд с бордови номер 421 – „ Св. св. Кирил и Методий “ ще се организира на следващия ден във Варна. Церемонията стартира в 11 часа, в Пункт за базиране – Варна. Кръстница на плавателния съд ще стане номинираната за „ Оскар “ българска актриса – Мария Бакалова, която през вчерашния ден посети ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “. 

Повод за гостуването й е точно признатата покана от младата холивудска звезда да взе участие в ритуала по кръщаване на първия български боен научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “.  

Корабът е благосъстоятелност на Консорциум „ Българска антарктическа база „ Св. Климент Охридски “ и научноизследователски транспортен съд “, чиито членове са ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ и Български антарктически институт (БАИ).

Основните задания, които плавателният съд ще извършва, са обезпечаване на българските национални антарктически експедиции, реализиране на научноизследователски действия от Националната стратегия за полярни проучвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, Българска академия на науките, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще обезпечава и практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски просветителни институции. Ще прави и хидрографски проучвания за потребностите на Военноморски сили на Република България.

За името на кораба бе извършен конкурс. От всички над 250 оферти, комисия избра да се споделя „ Св. св. Кирил и Методий “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР