Търговското поделение на руския газов гигант Газпром е под засилващ

...
Търговското поделение на руския газов гигант Газпром е под засилващ
Коментари Харесай

Дружество на Газпром застрашава глобалния енергиен пазар

Търговското отделение на съветския газов колос " Газпром " е под засилващ се напън поради отлива на клиенти и сътрудници в отговор на войната в Украйна, което слага в сериозен риск енергийните пазари от Англия до Германия и Сингапур. 

" Газпром маркетинг енд трейдинг " е на прага на съществени ликвидни проблеми, тъй като банките бавят преводите му, а контратентите отхвърлят да работят с него, настояват осведомени с въпроса лица. Неговият банкрут обаче ще притисне до стената и борсите отвън Обединеното кралство: фирмата е един от водещите европейски търговци на газ и сила, има поделения в Азия и Северна Америка и е изтъргувала над 100 натоварени с полутечен газ контейреновози през 2020-а.

Печалбата на малко познатия на необятната общност " Газпром маркетинг енд трейдинг " е съвсем равна на прихода, реализиран от комерсиалното отделение на " Сентрика " - най-едрият английски енергиен снабдител. И в случай че бъде изваден от бизнеса, ще банкрутира и британската му компания, която доставя най-големите консуматори на сила на Острова, в това число производителите на порцелан, хартия, стъкло, стомана и изкуствени торове, както и Националната здравна система. Заплахата е толкоз сериозна, че английският кабинет възнамерява да национализира локалния клон - " Газпром енърджи ". Което ще коства на английските данъкоплатци минимум 4 милиарда паунда.

Търговското отделение на " Газпром маркетинг енд трейдинг " в Гемания също е в риск. То държи хеджингови договори на сестринската си компания Wingas, която е един от най-едрите снабдители на природен газ, настояват добре осведомени източници, поискали анонимност. Загубата на тези преводи ще принуди записаната в Касел компания, която е благосъстоятелност на немското отделение на " Газпром ", да купува сила за клиентите си на сегашните високи цени. 

Засечките на " Газпром маркетинг енд трейдинг " се случват, макар че сдружението не е наранено непосредствено от глобите на Запада. През седмицата Англия включи " Газпромбанк ", която обработва някои енергийни покупко-продажби, в листата на неразрешените юридически субекти. Европейски държави, сред които Австрия и Германия, до момента се опълчват на наказателни акции против петрола и газа, само че търговци се притесняват, че точно комерсиалното отделение на " Газпром " ще е идната жертва. Мениджърите му настояват, че компанията доставя природен газ " на европейския пазар на едро безусловно по същия метод както и другите пазарни участници и от първото тримесечие на 2021-а не е получавала синьо гориво по дълготрайни дотовори с Русия ". Засега Wingas отхвърля коментар.    

Европейските енергийни пазари са извънредно нестабилни, като през този месец газовите котировки скочиха със 79% единствено в границите на един ден. Хаосът може да се задълбочи, в случай че " Газпром маркетинг енд трейдинг ", чиято облага през 2020-а бе в размер на 2.6 милиарда брит. паунда, спре да обслужва покупко-продажбите и принуди потребителите да излязат на пазара на газ и електричество на няколко пъти по-високи цени от естествените. 

Засегнат ще бъде и пазарът на полутечен газ, тъй като съветското сдружение има особено отделение за търговия на свръх-охладено гориво. През 2020-а то е имало интернационален портфейл от покупко-продажби за доставки и покупки на суровината, в това число и от завода " Сахалин энерджи " в съветския отдалечен изток и от " Ямал " в арктическия регион на страната. То е и единственият популяризатор на артикули от плаващото оборудване за втечняване на газ в Камерун.

Бизнесът за полутечен газ е изтъргувал 113 корабни товара през 2020-а. Германският колос за публични услуги " Унипер " е обработил 225 колета през същия интервал. 

" Газпром маркетинг енд трейдинг " има също поделения в Мексико, Швейцария, Франция, Съединени американски щати и Сингапур, съгласно информация от фирмения уебсайт.

Европа крои незабавни проекти да отстрани зависимостта си от съветския нефт и газ колкото е допустимо по-бързо. Това не е лесна задача за континент, който в продължение на десетилетия е построили дълбока взаимозависимост от Москва, макар обещанието на щатския президент Джо Байдън да обезпечи 15 милиарда куб м полутечен газ на Стария континент през тази година. Много компании, сред които и " Шел " и " Бритиш петролиъм ", също са се " самосанкционирали " с избора си да не подписват нови контракти за съветски доставки на извънборсовия пазар.   

Малък брой от най-едрите европейски енергийни корпорации към момента работят с " Газпром маркетинг енд трейдинг ". На моменти на банките им лишава повече от седмица да обработят тези търговски преводи, което може да отблъсне клиенти и търговски контрагенти. Компанията, в която работят над 300 чиновници, даже бе изпъдена от лондонските си офиси от притежателя - " Бритиш ленд ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР