Търговската война между САЩ и Китай е напът да затвори

...
Търговската война между САЩ и Китай е напът да затвори
Коментари Харесай

Последният завод за телевизори в САЩ хлопва кепенци заради мита

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай е напът да затвори последния цех за произвеждане на тв приемници в Щатите. В Съединени американски щати е имало 150 производители на телевизионна техника през 50-е години на предишния век, чиито фабрики са давали работа на хиляди жители из цялата страна. Тогава тв приемниците са се състояли от няколко елементи и са се продавали в дървени кутии.

Днес в Щатите има единствено един останал цех, който е по-скоро алегоричен, в сравнение с работлив, написа Reuters. Еlement Electronics отваря фабриката си в Южна Каролина през 2014 година, основно с цел да доставя тв приемници на Walmart. В нея работят 250 служащи.

Телевизорите обаче се сглобяват напълно от китайски съставни елементи, а Element прави единствено довършителни действия като слагането на печатните платки и тестването на устройствата. Дори кутиите, с които се опаковат тв приемниците, идват от Китай. На етикетите написа съединени, а не създадени в Съединени американски щати. Бизнесът, който се прави с китайски елементи в тази фабрика, се бори за оцеляване за втора поредна година.

Миналото лято Администрацията на президента Доналд Тръмп разгласи, че ще наложи мита за внасянето на китайски съставни елементи за тв приемници. А спомагателните разноски значат, че Еlement Electronics няма да може да се конкурира с цените на тв приемниците, импортирани от Мексико и Азия. От компанията приканиха частите за тв приемници да бъдат изключени от листата със артикули, за които ще се усилят митата. Element Electonics разгласи, че е принудена да затвори фабриката си и да остави чиновниците си без работа.

Заводът спря произвеждане, само че в последния миг извади шанс, откакто съставените елементи за тв приемници бяха изключени от листата със глобите и нито един служащ не бе скъсен. Сега обаче казусът с митата е още веднъж налице. Администрацията на Тръмп се готви да наложи 25% цени за китайски артикули на стойност 300 милиарда $, които към момента не са покрити от военно-търговските мита. А тв приемниците и съставените елементи от които се сглобяват са едни от тях.

Зависимостта от китайските елементи обаче е единствено един от проблемите на Element Electronics. Компанията не може да се конкурира с тв приемниците, внасяни от Мексико. Това е по този начин, тъй като те се вършат с елементи от Азия, само че се внасят безмитно в Щатите поради Северноамариканското съглашение за свободна търговия, което значи, че мексиканските производителите могат да си разрешат да поддържат ниски цени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР