Танзанийският писател Абдулразак Гурна е тазгодишният нобелов лауреат за литература.

...
Танзанийският писател Абдулразак Гурна е тазгодишният нобелов лауреат за литература.
Коментари Харесай

Танзаниецът Абдулразак Гурна спечели Нобела за литература

Танзанийският публицист Абдулразак Гурна е тазгодишният нобелов лауреат за литература. Организаторите от Кралската шведска академия на науките я присъждат „ за неговото безкомпромисно и състрадателно навлизане в резултатите на колониализма и ориста на бежанците в пропастта сред култури и континенти “.

Наградата е на обща стойност 10 млн. шведски крони (близо 2 млн. лева) и бе оповестена на специфична гала.

„ В литературната галактика на Гурна всичко се трансформира – мемоари, имена идентичности. Безкрайно проучване, водено от интелектуална пристрастеност, участва във всичките му книги и също толкоз видимо в този момент, в “Afterlives ” (2020 г.), както когато стартира да написа като 21-годишен емигрант “, пишат уредниците.

Гурна идва в Англия през 60-те години като емигрант, а след към две десетилетия се появява и първият му от общо 10 романа – „ Спомен за тръгване “. Впоследствие става учител в университета в Кент.

Сред тазгодишните лауреати досега Гурна е единственият, който не поделя премията си с други персони в своята област. Нобелът за медицина бе връчен на двама души, този за физика на трима, а за химия – на други двама.

В идните дни следва да станат ясни носителите на наградите за мир и за стопански науки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР