Таня Мирчева е завършила право в Юридическия факултет на Софийски

...
Таня Мирчева е завършила право в Юридическия факултет на Софийски
Коментари Харесай

Таня Мирчева: Въпросът за съдебната система е един от наболелите проблеми в българското общество

Таня Мирчева е приключила право в Юридическия факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски " - по специалност е юрист. Понастоящем е докторант по римско право в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", където води семинарни занятия на студентите.

Автор е на художествените книги " Откритие " и " Легенди от Белинташ ", ориентирани към популяризирането на историята и културата на българските земи.

Председател е на Младежкото обединяване в районната организация на Българска социалистическа партия в регион „ Младост “ в столицата, а на тези избори е претендент за депутат от листата на „ Българска социалистическа партия за България “ с преференциален номер 104.
`Таня

Г-жо Мирчева, Вие сте млад правист. През последните години правосъдната система е много постоянно коментирана в подтекста на предложенията за нейната смяна. До каква степен би трябвало да бъде изменена тя и с какви съответни аспекти?

Протестите през 2020 година ясно демонстрираха, че въпросът за правосъдната система е един от наболелите проблеми в българското общество. Като юрист би трябвало да ви призная, че това мощно се усеща измежду елементарните хора – главните дефекти, които показват, са свързани с извънредно бавното и тромаво правораздаване. В момента са нужни цели няколко години, с цел да се развие едно гражданско дело, да премине през трите правосъдни инстанции и да завърши с дефинитивно решение,… а по-късно идва ред на изпълнителния развой.

Мисълта за толкоз години очакване постоянно отхвърля хората да търсят правата си по правосъден ред, а това от своя страна основава у тях възприятието, че страната не е способна да подсигурява правата им, а от там потегля и горчивото чувство за липса на правдивост и съществуването на безотговорност.

В същото време част от съдилищата в България са извънредно натоварени и въпреки към съдийската специалност постоянно да са се насочвали едни от най-добре квалифицираните адвокати - оправянето с сходен размер от работа е в действителност мъчно.

В Българска социалистическа партия считаме, че този проблем безспорно би трябвало да се реши. Ето за какво във връзка с правосъдната система наша съществена цел ще бъде да подсигуряваме еднакъв достъп до правораздаване, бърз и обективен правосъден развой и несъмнено – отмерено натоварване в работата на съдилищата.

Какво е Вашето мнение за структурата на Висш съдебен съвет? А за процеса по желание на членовете му?

По начало структурата на Висш съдебен съвет и процеса по желание на членовете му са замислени по този начин, че да отразяват правилата за либералност и представителност. На доктрина това звучи добре. На процедура обаче тази процедура също става жертва на задкулисието, обхванало държавния уред. Всички видяхме по какъв начин приключиха опитите за премахване на основния прокурор – едно от главните претенции, които бяха издигнати от протестиращите през 2020 година.

В това отношение най-сериозният проблем са опитите за политическо въздействие, които по времето на ГЕРБ се бяха трансформирали в процедура.

Един от най-важните цели за Българска социалистическа партия е точно да върнем доверието в правосъдната система и да премахнем опцията за съществуването на каквито и да било двойни стандарти, тъй като това е единственият метод да изградим България като правова европейска страна.

Вие сте претендент за депутат от листата на " Българска социалистическа партия за България " в 23 МИР в София. Какви са главните проблеми, които виждате в столицата?

На идните парламентарни избори членовете на Българска социалистическа партия в столичния регион „ Младост “ ми гласоподаваха своето доверие като претендент за депутат, а Градската конференция на Българска социалистическа партия - София ми отреди 4-то място в листата на 23 МИР. Както показах още в самото начало на предизборната акция – главната ми цел ще бъде да насоча публичното внимание към проблемите на жителите в нашия изборен регион.

23 МИР обгръща цели 8 региона на Столична община. Всеки един от тях има свои характерни проблеми. Въпреки това бих могла да посоча два от тях, които в една или друга степен засягат и 8-те региона. Това са презастрояването и неналичието на задоволително детски градини.

На пръв взор тези проблеми наподобяват от компетентността на локалната власт и това в огромна степен е по този начин – през годните кметът на столицата, по този начин и не направи нужното, с цел да се потърси решение.

Ако се вгледаме в световен мащаб обаче ще забележим, че коренът им се крие в цялостното положение на страната. Години наред в ръководството на България отсъстваше каквато и да било визия, а още по-малко проект за икономическо развиване на обособените райони. Всичко това докара до липса на работни места в дребните градове, а това от своя страна докара до обезлюдяване. Съвсем обикновено е един младеж да търси най-хубавите благоприятни условия, с цел да се развива и отглежда децата си. В момента всичко това е централизирано в огромните градове, където следствията са презастрояване, липса тук-там в детските градини и несъмнено, още доста други проблеми.

Доколко аполитични са младите?

Младите хора нормално са отражение на средата, в която са възпитавани и отглеждани. В България преходът донесе доста отчаяние в обществото и това рефлектира върху метода, по който се гледа на политиката.

Изключително скъпо за младото потомство е да осъзнае, че най-важното за страната ни е да изградим мощно гражданско общество, което знае по какъв начин да отстоява своите цели и най-много - да изисква от политиците да работят за тяхното реализиране.

Не бих споделила, че младежите в България са аполитични. Те обаче имат потребност да видят, че има кой да чуе гласа им в обществото, а дълги години това липсваше.

На тези парламентарни избори огромна част от претендентите в листата на Българска социалистическа партия са точно младежи до 35-годишна възраст. Младежи с чудесно обучение и мощни цивилен позиции, които са способни да донесат смяната, която обществото ни толкоз мощно желае да види.

Време е стандартът във връзка с Българска социалистическа партия да бъде разрушен, тъй като сходно мощно присъединяване в листите от страна на Младежкото обединяване демонстрира, че на тези избори точно Българска социалистическа партия ще бъде гласът на младежите.
`Таня

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР