Така изглежда отвън амбициозният проект за подводно селище(илюстрация: KIOST) Спонсориран от

...
Коментари Харесай

Южна Корея строи подводно селище с център за данни


Така наподобява извън амбициозният план за подводно населено място
(илюстрация: KIOST)

Спонсориран от държавното управление на Южна Корея план за подводно населено място наоколо до столичния регион Улсан ще обезпечи освен места за работа и живеене, само че и високоефективен център за данни. Начинанието ще разреши да се проучат особеностите на построяването и поддръжката на бъдещи такива комплекси.

Проектът се управлява от Корейския институт за океанска просвета и технологии (KIOST) с поддръжката на Министерството на морските въпроси и рибарството. На първия стадий в пробното населено място ще живеят петима души в продължение на месец.

Интересното е, че центърът за данни е неразделна част от плана KIOST. Това ще помогне за развиването на бъдещи подводни центрове за данни, които са енергийно ефикасни и устойчиви, отбелязва Datacenter Dynamics.

Допълнително се планува тестване на система за ранно предизвестие за морски естествени бедствия, както и потребление на комплекса за подводен туризъм. В бъдеще е допустимо даже създаване на обособен хотел в подводното населено място.

Проектът за 30 милиона $ е гарантиран за 5 години, като 80% от разноските за неговото осъществяване ще бъдат поети от страната. В допълнение към KIOST, в плана вземат участие 23 отдела и частни компании, в това число Корейския институт за аерокосмически проучвания и SK Telecom.

Модулът за научни проучвания вътре в подводното оборудване
(илюстрация: KIOST)

Очаква се подводното населено място освен да бъде елементарно интегрирано в инфраструктурата на локалната агломерация, само че и да спомогне за реализиране на въглеродна неутралитет, с помощта на подводното предпазване на данни в центъра за данни, който ще се охлажда „ гратис ” от морска вода.

Според учените, действието на подводния град ще прилича живота в космоса – тъкмо като на галактическа станция на територията му ще бъдат тествани всевъзможни технологии и ще се организират разнообразни научни опити.

Агломерацията Улсан е определена заради удобните естествени условия, както и съществуването на развъртян корабостроителен потенциал, който ще способства за бързото създаване на офшорни структури.

Подводните центрове за данни могат да решат разнообразни проблеми. Project Natick на Microsoft и китайският Highlander са ситуирани в крайбрежните води и целят възстановяване на енергийната успеваемост.

Алтернатива са плаващите центрове за данни. А решенията Subsea Cloud са проектирани за инсталиране на дълбочина от 3000 метра, като всичко това е за отбрана на физическия достъп до центъра за данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР