Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът вече

...
Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът вече
Коментари Харесай

Свинското месо достигна рекордни цени

Свинското месо доближи рекордни цени през последните месеци. Килограмът към този момент коства съвсем 8-9 лв., и то на едро. Има ли далавера на пазара и дали повода за това е в свинската чума или в нещо друго? Проверка по тематиката направи репортерът на NOVA Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна ”.

Само през септември цените са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на свинското за последните 10 години, регистрират и от Комисията по стоковите тържища и борсите, която следи нивата на едро.  От свинефермите изясняват високите цени с дефицита на свинско след взрива на африканската чума. Най-силно дефицитът се усеща в Китай, където и потреблението на свинско в света е най-голяма.

Според производителите и преработвателите месото ще нараства още до края на годината. По-осезаем растеж обаче търговците чакат през пролетта. По-скъпо ще купуваме и саламите.

Експерти, които наблюдават пазара от близко, обаче настояват, че няма съображение за такова фрапантно повишаване на цените. За далавера на пазара предизвестяват и от Комисията по стоковите тържища и борси. Прогнозите им са за усмиряване на цените до края на годината.

А сега, в случай че потребителите заместят свинското с пилешко или телешко, да вземем за пример, повишаване може да се чака и при другите меса, предизвестяват търговците.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР