Свидетели сме на опустошителни земетресения, които се случват периодично в

...
Свидетели сме на опустошителни земетресения, които се случват периодично в
Коментари Харесай

Оптичните кабели са и сеизмографска мрежа

Свидетели сме на опустошителни трусове, които се случват от време на време в разнообразни краища на планетата. Ето за какво следенето на сеизмичната интензивност е доста значима задача пред учените по целия свят. Измервания се вършат в разнообразни точки на сушата, само че в океаните това е на практика невероятно. За благополучие, с помощта на откривателите от Бъркли тази липса може да се запълни.
Досега сеизмографи са поставяни на най-много 50 км от брега, което разрешава да се следят до две трети от земната повърхнина. Оказа се обаче, че има решение и че цялото съоръжение към този момент е на място. По-конкретно откривателите съумяха да трансфорат оптичните кабели, които по този начин или другояче към този момент са сложени на дъното на океана, в сеизмографска мрежа. Това ще обезпечи доста по-подробна и точна картина на придвижването на тектонските плочи.

Оптичните кабели предават светлина и всяко изместване или смяна на ориентацията разсейва този сигнал. Правилното наблюдаване на този феномен ще даде значими данни, и то с висока акуратност, защото е допустимо да се разпознава даже изместване от единствено няколко нанометъра. Техниката се назовава " разпределено акустично премерване " и може да третира един кабел като серия от хиляди самостоятелни измервателни станции. Най-хубавото е, че няма спомагателни разноски за това - всичко, от което се нуждаете, са измервателни уреди, закрепени към краищата на оптичния кабел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР