Световното културно наследство е богато на древни храмове, запазили се

...
Световното културно наследство е богато на древни храмове, запазили се
Коментари Харесай

Културно наследство: Древният храм на Юпитер в Баалбек

Световното културно завещание е богато на антични храмове, запазили се до нас през вековете. Особено впечатляващ е тъй наречените Храм на Юпитер в Баалбек.

Първата панорама, която се открива пред посетителите на Баалбек са шестте коринтски колони на Великия храм (или Храма на Юпитер), издигащи се на 22 метра височина. Изградени върху подиум, седем метра над двора, тези шест колони и антаблеманът на върха дават концепция за по-голяма обширност и възвишеност на първичната конструкция.

Комплексът на Великия храм се състои от четири секции: монументалния вход или Propylaea, Шестоъгълния двор, Великия двор и самият храм, където се издигат шестте известни колони.

Храмът на Юпитер е един от най-впечатляващите антични храмове в Баалбек. Той има размери 88 метра на 48 метра и е построен върху подиум, ситуиран 13 метра над близките терени и 7 метра над двора. До храма се доближава посредством монументално стълбище.

 Руините на Баалбек

Великият храм в началото е бил заобиколен от 54 външни колони, множеството от които в този момент лежат на фрагменти на земята. Шестте стоящи колони са допълнени от антаблеман, украсен с фриз от глави на бикове и лъвове, свързани с гирлянди.

Подиумът, върху който е издигнат храма, е построен с някои от най-големите каменни блокове, отсичани в миналото. На западната страна на подиума е ситуиран по този начин наречения " Trilithon ", известна група от три големи камъка с тегло към 800 тона всеки.

 Храмове в Баалбек

Било е взето решение от античните поданици на Баалбек, Великият храм да се добави с монументално удължение на подиума, което, съгласно финикийската традиция е трябвало да се състои от не повече от три каменни пласта. Факт е, че това решение е инициирало разсичане, превозване и покачване на някои от най-големите и тежки камъни на всички времена. За задачата е било належащо да се построи стена с височина 13 метра, състояща се от три реда камъни, само че в полза на външния тип междинните блокове е трябвало да са с дължина четири пъти по-голяма от тяхната височина.

Ширината на тези каменни блокове е било належащо да е равна на височината им, което ги прави с размер съвсем 400 куб. м, подобаващ на тегло от съвсем 1000 тона. Технически, строителите от Баалбек са потвърдили, че могат да създадат този план, защото три такива каменни блока от междинния пласт са били сложени на местата им, само че от позиция на времето те не са съумели и подиумът е останал незавършен.

Независимо, че внушителният план остава незавършен, години наред посетителите на Баалбек изпитват страхопочитание пред структурата, формирана от трите големи камъка, по този начин наречения " Trilithon ".

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР