Световноизвестното сопрано Соня Йончева пее любимата народна песен на баща

...
Световноизвестното сопрано Соня Йончева пее любимата народна песен на баща
Коментари Харесай

Прочути женски гласове на България по улици и фасади в София

Световноизвестното сопрано Соня Йончева пее обичаната национална ария на татко си в гримьорната на Метрополитън опера в Ню Йорк, минути преди да излезе на сцената в ролята на Тоска.

Кадри от филми като „ Аватар” и „ Гатака” оживяват на фасадата на Националния етнографски музей в София, където на 26 юни се открива представителната експозиция „ Времена и хора – живите обичаи на България”.

Софиянци и посетители на столицата стопират и се заглеждат в огромното платно от тон, музика и картини.

Подобно на Рим, Париж, Токио и Ню Йорк, и София се включи в основаването на аудиовизуални съоръжения, които се експонират в градската среда.
„ Женските гласове на България” е мултимедийна арт платформа, която споделя за българската песенна традиция и по-специално за международния триумф на женските ни гласове – от достоверните национални песни през фолклорните обработки и белкантото до актуалната кино музика и смесването на детайли на български фолклор със модерни електронни жанрове.


Проектът е част от Културната стратегия на Българското председателство подкрепят от НФК и част от културната стратегия на интернационалния цифров фестивал Webit.Festival Europe 2018. Организира се с поддръжката на Столична Община.

Режисьор на мултимедията е Ема Константинова, звуковия дизайн на Калин Вельов, концепцията е на Георги Тошев, а продуцент Любомира Костова.
Освен Соня Йончева вземат участие и хора „ Магическите гласове на България”, Нина Николина, „ Пендара етно проджект”.
Работата по плана продължава 6 месеца. Консултант е доцент доктор Веселка Тончева от Българска академия на науките.

Изследователската работа на екипа минава през обикалянето на села и градове в събиране на забравени национални песни, намирането на мостри на актуалното българско изкуство – кино, изобразително, танцово, певческо и снимка до основаването на театър, показван в Страсбург, Берлин и София.

Проектът включва аудио апаратура и видео апаратура. Финалът ще приключи с осъществяване онлайн.

„ Идеята е местата, на които се показва плана да са оживени, с цел да акумулират по-голям интерес. Те се пазят в загадка, с цел да провокират изненада у минаващите, да се заслушат или загледат, да спрат или да продължат по пътя си. За нас е значим мигновения резултат, спонтанната реакция на забързания градски човек и неговата прочувствена връзка с българската музикална култура”, сподели Любомира Костова.

В идващите дни артистичните акции, отдадени на българското женско пеене ще продължат в София.

Видеа от събитията могат да се видят в ютуб канала на „ Арто плюс “ - https://www.youtube.com/channel/UC8gnt5pqvSGYnrbvOs7TgYA

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР