Световно признание получиха български студенти по биология и медицина. Те

...
Световно признание получиха български студенти по биология и медицина. Те
Коментари Харесай

Наши студенти на второ място в света по синтетична биология

Световно самопризнание получиха български студенти по биология и медицина. Те завоюваха второ място на най-престижното съревнование по синтетична биология в света.
Грабват сребърен орден за България измежду конкуренцията на 310 тима от 44 страни. „ Това ни слага едно равнище над „ Харвард” и Масачузетският софтуерен институт, които взеха бронзов орден тази година, което значи, че ние растем доста по-бързо за една година”, изясни Илка Цветкова пред Нова телевизия.

В тима са студенти от биологическия факултет на Софийския университет и Медицинския университет в София. Подготвят се в лабораториите на „ София тех парк”. Проектът им съставлява контролиране на разновидностите на ешерихия коли.

„ Освен че е нездравословна, това, което множеството хора знаят, тя може да бъде доста по-полезна. Като ние можем да създадем да бъде потребна. Може да се употребява за производството на разнообразни витамини, белтъци, артикули, които могат да се приложат в индустрията”, изясни Илка Цветкова.

„ Ако я мутираме, тъй че да я създадем безвредна, по този метод се вършат имунизациите. Избират се варианти, които нямат тези патогени. Нашето изобретение ще усъвършенства сферите на медицина, фармокология, земеделие и вкусовата индустрия, като им разрешава по-евтин метод за производство”, съобщи Борян Спасов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР