Световният еврейски конгрес осъжда организираният за 25 февруари 2023 г.

...
Световният еврейски конгрес осъжда организираният за 25 февруари 2023 г.
Коментари Харесай

Световният еврейски конгрес осъди Луковмарш

Световният еврейски конгрес осъжда проведеният за 25 февруари 2023 година неонацистки Луковмарш в София. Конгресът приканва управляващите да забранят това събитие, както направиха през 2021 година

Годишното събиране на неонацистите от цяла Европа, извършено за първи път през 2003 година, включва факелен церемониал в чест на Христо Луков, който до убийството си през 1943 година е добре прочут водач на фашисткия Съюз на българските национални легиони. Тази организация поддържа депортирането на 11 343 евреи от окупираната от България територия в лагера на гибелта Треблинка.

През 2021 година кметът на София Йорданка Фандъкова и българският министър председател Бойко Борисов, дружно с локалните органи на реда, заеха безапелационна позиция против тази гневна демонстрация на назадничавост, като отхвърлиха да позволен шествието. „ Такива събития и всички други прояви и изразителност, които предизвикват и почитат расизма, антисемитизма и ксенофобията, би трябвало да бъдат наказани и да се предотврати разпространяването на техните жестоки послания на ненавист и фанатизъм “, сподели тогава президентът на Световният еврейски конгрес Роналд С. Лаудер. Световният еврейски конгрес се причислява към своя член Организация на евреите в България – Шалом, с цел да се опълчи на това прославяне на омразата, което е в несъгласие с най-хубавите обичаи на България и няма място в модерна Европа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР