Световните цени на петрола тази сутрин растат на фона на

...
Световните цени на петрола тази сутрин растат на фона на
Коментари Харесай

Кризата в Казахстан вдигна цената на петрола


Световните цени на петрола тази заран порастват на фона на страховете на вложителите, че може да има спиране на износа от Казахстан , демонстрират данните от борсовата търговия.

Към 7.00 часа българско време цената на мартенския фючърс на нефт вид „ Брент “ набъбна с 0,43% до 81,22 $ за барел, февруарския фючърс на WTI — с 0,63%, до 78,73 $ .

Според вестник „ Уолстрийт джърнъл “ растежът на цените на „ черното злато “ сега е провокиран от опасенията, че може да има проблеми с неговата доставка от Казахстан .

Масовите митинги в средноазиатската страна избухнаха в първите дни на тази година – жителите на градовете Жанозен и Актау, намиращи се в Западен Казахстан, се оповестиха против двукратния растеж на цените на втечнения газ. По-късно митингите са разпространиха и в други градове, в това число някогашната столица Алмати.

Казахският петрол се добива в западната част на страната, в региона на Каспийско море . Каспийският тръбопроводен консорциум е най-големият маршрут за доставката на нефт от Каспийския район на международните пазари. Магистралният водопровод с дължина 1500 км съединява находищата от Западен Казахстан с съветското крайбрежие на Черно море.

Според анализаторите на ANZ, представени от „ Уолстрийт джърнъл “ , вложителите чакат и новините за разпространяването на Омикрон в Китай. „ Съществуват страхове, че възходящият брой на инфектираните може да докара до още по-големи ограничавания за придвижването на товарите, което ще понижи търсенето в един от най-големите консуматори на нефт “, прибавят специалистите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР