Световните лидери обещаха да спрат и преобърнат тенденцията на обезлесяване

...
Световните лидери обещаха да спрат и преобърнат тенденцията на обезлесяване
Коментари Харесай

Развитите страни дават 19 млрд. долара за защита на горите

Световните водачи дадоха обещание да спрат и преобърнат наклонността на обезлесяване и утежняване на качествата на земята до края на десетилетието, съобщи " Ройтерс ".

Участниците на срещата за климата в Глазгоу възнамеряват да отделят 19 милиарда $ под формата на обществени и частни фондове за вложения в отбраната на горите.

Според офиса на английския министър председател Борис Джонсън заложеното в взаимната декларация ще обхване над 33 милиона квадратни километра гори.

Успоредно с това на форума в Шотландия бяха оповестени редица частни и държавни начинания, в това число за разпределяне на средства за коренното население в горските региони и за стабилно земеделие.

Според една от самодейностите, която следи обезлесяването, през предходната година светът е изгубил 258 хиляди квадратни километра гора, което е повече от цялата територия на Англия.

Съгласно съглашението, което би трябвало да бъде оповестено по-късно през днешния ден, 12 страни се ангажират да дават 12 милиарда $ в интервала сред 2021 и 2025 година, с цел да подкрепят разрастващите се страни, в това число за възобновяване на земите и справяне с горските пожари. Още милиард и 700 милиона $ ще отидат за поддръжка на коренното население за опазване на горите и усилване на правата им в горските региони. 

От " Грийнпийс " обаче разкритикуваха декларацията в Глазгоу за това, че де факто дава зелена светлина за - изтъквам - още едно десетилетие на обезлесяване.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР