Световните агрохранителни вериги, които все още са изправени пред последиците

...
Световните агрохранителни вериги, които все още са изправени пред последиците
Коментари Харесай

3 млрд. души на планетата не могат да си позволят здравословно хранене

Световните агрохранителни вериги, които към момента са изправени пред последствията от пандемията от COVID-19, би трябвало неотложно да се приготвят за нови катаклизми в бъдеще, без значение дали суша, наводнения или разнообразни заболявания. За това предизвести през днешния ден Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации, предават международните организации.

В момента 3 милиарда души на планетата не могат да си разрешат здравословно хранене, което да ги защищити от недохранване, напомня организацията. Още 1 милиард са застрашени от това, в случай че ненадейно разтърсване в икономическата система понижи приходите им с една трета, са пресметнали икономистите на ФАО в отчет, представен от ДПА и Агенция Франс Прес.

В изданието за 2021 година на отчета за положението на храните и селското стопанство в света се акцентира и смисъла на транспортните връзки. Ако значими направления бъдат наранени от прелом, то разноските за хранене биха могли да набъбнат за 845 милиона души, предвижда организацията с централа в Рим.

Пандемията от COVID-19 в огромна степен изведе на напред във времето слабостите на агрохранителните системи в света, акцентира в предговора на отчета генералният шеф на ФАО Ку Донгю.
Тези системи включват производството, веригите за хранителни доставки, транспортните мрежи и потреблението.

В предходния юлски отчет ФАО бе пресметнала, че през 2020 година сред 720 и 811 милиона души са били наранени от апетит, което е с до 161 милиона души повече, в сравнение с през 2019 година и се дължи в огромна степен на пандемията.

За да даде опция на страните да осъзнаят какъв брой уязвими са хранителни им системи при катаклизми и хронични стресови обстановки, ФАО е създала няколко индикатора за резистентност. Защото в несигурна среда способността да се преодолеят шокове и стресови обстановки, с цел да се пристъпи по-късно към възобновяване, е от основно значение, отбелязва организацията на Организация на обединените нации.

Тези индикатори проучват вътрешното произвеждане на страните, мащабите на търговията им, транспортните системи, с които разполагат, и опциите на популацията да се храни здравословно.

Страните са приканени да търсят слабите си места с помощта на тези начини и да се опитат да се оправят с тях, изяснява Андреа Катанео, основен икономист и координатор на обявата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР