Световната здравна организация вече обяви коронавируса за световна пандемия. До

...
Световната здравна организация вече обяви коронавируса за световна пандемия. До
Коментари Харесай

Ето част от основните изводи за коронавируса, които са известни дотук

Световната здравна организация към този момент разгласи ковид за международна пандемия. До момента инфектираните с COVID-19 са близо 130 000 души в международен мащаб, а смъртните случаи надвишават 4700.

Ето част от главните заключения за ковид, които са известни дотук:

- Броят на действителните случаи на болни от ковид в даден район доста надвишава броя на диагностицираните случаи заради късната поява на признаците. Наличието на 1 смъртен случай по всяка възможност значи сред 500 и 800 заболели.

- Това се дължи на обстоятелството, че междинният брой дни сред датата на заразяване и датата на (евентуалната) гибел е 17.3 дни, т.е. пациентът, умрял през днешния ден, се е заразил преди към 17 дни. Допускайки 1% смъртност стигаме до извода, че преди 17 дни е имало още 99 инфектирани. При състояние, че междинното време, належащо за удвояване на случаите при липса на надзор над болестта е 6 дни, на 17-я ден броят на заболелите е към 8 пъти по-голям, т.е. към 800 души.

СЗО: Пандемията може да бъде овладяна

- Единственият метод за битка със болестта е спазването на обществена отдалеченост: работа от къщи, затваряне на учебни заведения, университети, клубове, басейни, спортни зали, кинотеатри и впрочем. Ако се постанова да ходите на работа – прецизно съблюдаване на отдалеченост от метър и половина, постоянно миене на ръцете, никакво ръкостискане или различен физически контакт.

- Пълното блокиране на град Ухан се случва след вписване на 400 публични случая, само че действителният брой болни по това време е бил към 25 пъти по-голям (10-12,000). Блокирането дава неотложен резултат, само че заради голямата разлика сред диагностицираните и действителните случаи резултатът се вижда след към 12 дни. Същото можем да чакаме и с вчерашното блокиране на Италия.

Вирусите: антични, дребни, удивителни

- Важен извод е, че смъртността ще се разграничава фрапантно при неподготвените за рецесията страни като Италия и Иран (3 до 5%) и в страните с предварителна подготовка като Тайван, Япония, Китай (извън региона на провинция Хубей) – 0.5 до 0.9%. Това се дължи най-много на претоварването на здравните системи на неподготвените страни, което значи надалеч по-неефективна грижа, а в някои случаи – и практическа неспособност за вдишване на част от сериозно болните пациенти.

- Друго (изключително) значимо умозаключение: решението за съблюдаване на обществената отдалеченост води до неотложен ефект; забавянето на сходно решение с един ден води до увеличение на заболеваемостта с 40%.

- Реалната ни борба сега не е за попречване на заболяването, а за оптималното закъснение на развиването ѝ, което ще даде опция на здравните системи в другите страни да се оправят със обстановката оптимално дейно.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР