Светът трябва рязко да намали емисиите на парникови газове и

...
Светът трябва рязко да намали емисиите на парникови газове и
Коментари Харесай

Учен: Целите за климата са скромни, напредъкът е твърде бавен

„ Светът би трябвало внезапно да понижи излъчванията на парникови газове и да заличи милиарди тонове въглероден диоксид от въздуха, с цел да бъдат младежите пощадени от идния прелом. Това обаче се подценява от държавните управления по света ", съобщи ученият проф. Джеймс Хансен, който преди 30 години разгласи пред Конгреса на Съединени американски щати, че световното стопляне е в ход.

" Да кажем, че " вървим в вярната посока “, към този момент не е задоволително ", сподели той в изявление.

Ръководител на Института за галактически проучвания " Годард " на НАСА до 2013 година, Хансен и неговата 18-годишна внучка, които съдят американското държавно управление за безучастие във връзка с световното стопляне, предадоха това обръщение в границите на срещата на Организация на обединените нации за климата в Бон.

Хиляди дипломати по време на 12-дневните диалози от 196-те страни се борят за „ фина конфигурация “ на контракта, който ще влезе в действие през 2020 година Това е подписаното във френската столица през 2015 година, Парижко съглашение, което приканва за ограничение на световното стопляне с 2 градуса по Целзий (3,6 градуса по Фаренхайт). Планетата е в огромен риск даже единствено след един градус нагоре, защото е задоволително, с цел да се усилят смъртоносните горещи талази.

" Ако минем тези 2 градуса, подсигуряваме, че ще загубим крайбрежията и крайбрежните градове ", сподели Хансен.
" Единственият въпрос е какъв брой бързо. "

Температурата на повърхността на Земята, количеството на CO2 в атмосферата и равнищата на морското ниво се трансформираха доста през последните години. През 2016 година атмосферната централизация на въглероден двуокис - главният парников газ – доближи 40% над прединдустриалната междинна стойност и най-високото равнище от минимум 800 000 години насам.

" Доказано предсказуемо "
Дори при оптимистични сюжети, това число ще се увеличи през идващите десетилетия. Но къде е границата за един безвреден за света климат?

Научният съвещателен орган на Организация на обединените нации, Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC), показва, че можем да останем под прага от 2 градуса, в случай че равнищата на CO2 не надвишават 450 ppm до 2100 година Данните за момента сочат 403 елементи на милион (ppm). За Хенсън това е рецепта за злополучие.
Стопените ледове на Гренландия и Антарктика може да доведат до трагично увеличение на морското ниво до 2100 година, пресмята той.

Когато писателят и еколог Бил Маккибън реши преди 10 години да стартира акция за битка с световното стопляне, той попита най-известния академик по въпросите на климата по какъв начин би трябвало да се назова този проблем.

" Той имаше поради името „ 450.org “, спомня си Хансен.
Съвсем инцидентно, Хансен щял да разгласява изследване, в което заключава, че таванът за равнищата на CO2 би трябвало да бъде най-вече 350 ppm. Така се родил 350.org, евентуално най-голямата организация на елементарни хора за битка с климатичните промени в света.

" Хансен демонстрира безапелационно, че доста от въздействията на изменението на климата се случват по-рано и с по-голяма големина, в сравнение с чакахме ", акцентира Майкъл Ман, шеф на Центъра за просвета за земната система в Пенсилванския държавен университет.

" Предишните прогнози на Джим се оказаха достоверни и ние фактически подценяваме тази заплаха ", сподели той.
Майкъл Опенхаймер, професор по геология и интернационалните връзки в Принстънския университет, разяснява: " Приносът на Хансен към главната просвета за изменението на климата е от главно значение за актуалното ни схващане. Никой не е съдействал повече ".

- Нехайство -
Дори в случай че човечеството успее да наклони кривата на излъчванията на парникови газове надалеч по-рано от в този момент, наподобява това няма да бъде задоволително бързо, с цел да докара равнищата на CO2 назад до 350 ppm до края на века, съгласно Хансен.
" Вие ще би трябвало да премахнете 150 милиарда тона въглерод от атмосферата - повече от 10 пъти над количеството, което отделяме всяка година “, напомня той.

А и технология за това не съществува сега.
Бележитият академик мисли какво ще наследят младежите, в това число и внучката му Софи. Заедно с 20 от своите връстници, тя предяви иск против федералното държавно управление за това, което най-добре може да се отбелязя като „ безгрижие за климата “.

" Когато Конституцията на Съединени американски щати споделя " ние, хората “, това значи и младежите. Имаме конституционни права и тези права са нарушени ", споделя девойката.

Случаят понастоящем минава през федералната правосъдна система и може един ден да завърши пред Върховния съд, съобщи пред Агенция Франс Прес един от юристите, представляващи ищците. Правителствените опити да стопират случая се провалиха.
Въпреки мрачните си прогнози обаче, Хансен не се е отчаял. Той продължава, да вземем за пример, да води акция за директен налог върху изкопаемите горива като единственият реален метод за реализиране на нужните съкращения на нездравословните излъчвания в атмосферата. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР