Сушите, бурите и проливните дъждове в някои от най-големите икономики

...
Сушите, бурите и проливните дъждове в някои от най-големите икономики
Коментари Харесай

Наводненията могат да струват на икономиката 5,6 трилиона долара до 2050 г.

Сушите, бурите и проливните дъждове в някои от най-големите стопански системи в света може да аргументи 5,6 трилиона $ загуби на Брутният вътрешен продукт до 2050 година, съгласно отчет, оповестен в понеделник, съобщи Ройтерс.

Тази година проливните дъждове провокираха наводнения, които наводниха градове в Китай и Южна Корея и прекъснаха водоснабдяването и електричеството в Индия, до момента в който сушата изложи на риск реколтите на фермерите в цяла Европа.

Подобни бедствия костват на международната стопанска система стотици милиарди долари. Екстремните суши, наводнения и стихии от предходната година доведоха до световни загуби от над 224 милиарда $, съгласно базата данни за изключителни събития, поддържана от основания в Брюксел Център за проучване на епидемиологията на бедствията.

Но защото изменението на климата подхранва по-интензивни превалявания, наводнения и суша през идващите десетилетия, тези разноски ще скочат, предизвестява отчетът на компанията за инженерни и екологични съвещания GHD.

Водата – когато има прекалено много или прекомерно малко – може да бъде „ най-разрушителната мощ, която една общественост може да изпита “, сподели Дон Холанд, който управлява програмата на GHD за канадския воден пазар.

GHD оцени водните опасности в седем страни, представляващи разнообразни стопански и климатични условия: Съединените щати, Китай, Канада, Обединеното кралство, Филипините, Обединените арабски емирства и Австралия. Използвайки световни застрахователни данни и научни проучвания за това по какъв начин рисковите събития могат да повлияят на разнообразни браншове, екипът оцени размера на загубите, пред които са изправени страните във връзка с непосредствените разноски, както и за цялата стопанска система.

В Съединените щати, най-голямата стопанска система в света, загубите може да доближат общо 3,7 трилиона $ до 2050г., като брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати се свива с към 0,5% всяка година до тогава. Китай, стопанска система номер 2 в света, е изправена пред кумулативни загуби от към 1,1 трилиона $ доникъде на века.

От петте бизнес бранша, които са най-важни за световната стопанска система, производството и дистрибуцията ще бъдат най-силно наранени от бедствия, струващи 4,2 трилиона $, защото дефицитът на вода прекъсва производството, до момента в който бурите и наводненията унищожават инфраструктурата.

Земеделският бранш, уязвим както от суша, по този начин и от рискови превалявания, може да претърпи загуби от 332 милиарда $ до 2050 година Други браншове, изправени пред огромни провокации, са търговията на дребно, банкирането и енергетиката.

На тазгодишния Световен стопански конгрес в Давос, Швейцария, световна група специалисти започва нова комисия за проучване на стопанската система на водата, която има за цел да поучава политиците по отношение на ръководството на водите.

Трябва да „ трансформираме метода, по който управляваме водата и климата дружно “, сподели съпредседателят на комисията, Тарман Шанмугаратнам.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР