Суеверията с деня петък и 13-то число съпътстват човечеството от

...
Суеверията с деня петък и 13-то число съпътстват човечеството от
Коментари Харесай

Хващайте талисманите, петък, 13-ти е!

Суеверията с деня петък и 13-то число съпътстват човечеството от незапомнени времена. Считаната за съдбовна дата се пада наложително най-малко един път годишно и най-вече три пъти.

През изтичащата 2009 година треперихме да не ни се случи нещо неприятно на 12 февруари и на 13 март, също петъци.

Страхът от петък 13, даже е обвързван с уплаха, наречена трискаидекафобия. Една от легендите, поради които на датата се носи неприятна популярност, е библейска. Според преданията Исус Христос е разпънат на кръста в петък, а предателят на Спасителя, Юда Искариотски, е 13-тият деятел. Освен това на Тайната вечеря участват 13 души - 12 апостоли и Исус.

Съществуват и още древен поверия. Като да вземем за пример това, че Ева се е изкушила и е вкусали неразрешената ябълка тъкмо в петък. В същия ден пък приключил огромният потоп.

В Рим античните магьосници също се страхували от цифрата 13. Когато правили своите заклинания, те се събирали по 12, защото вярвали, че 13-ият присъстващ е Дявола.

Американците са една от най-суеверните народи що се касае до петък, 13-ти. На таза дата янките стават толкоз плашливи, че доста от тях пропущат работния ден. В тази връзка преди време бе направено изследване, което откри, че всеки петък, 13-ти, бизнесът в Съединени американски щати губи сред 800 хиляди и 1 милион $ поради това, че американците се крият по домовете си като Дявол от тамян.

 Хващайте талисманите, петък, 13-ти е!

Центърът за ръководство на напрежението и Институтът по уплахите (и такива институции има зад Океана! - б.а) в Ашвил, Северна Каролина пък настояват, че към 20 милиона американци се опасяват от петък, 13-ти.

Страхът от петък, 13-ти, по този начин е обсебил актуалното общество, че съдбовното число даже отстранява 13-тия етаж от небостъргачите или хотелите. В доста от тях няма стая с №13. В италианския град Флоренция пък улиците нямат №13. Във Формула 1 също са ужасно суеверни - болид с №13 няма.

Страх от съдбовната дата тресна и капитана на националния ни тим Димитър Бербатов. От поверие нападателят на Манчестър Юнайтед отказал да играе в днешната контрола с Шахтьор в Анталия, написа вестник " Меридиан мач ".

Бербо получи контузия преди десетина дни и не игра против Челси, само че към този момент е изцяло здрав. Според спортния всекидневник Бербо е декларирал пред свои съотборници, че не желае да провокира ориста и да играе на петък, 13-ти.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР