Структурни извивки променят свойствата на графеновите ленти, за да ги

...
Структурни извивки променят свойствата на графеновите ленти, за да ги
Коментари Харесай

Графенови ленти + бръчки = най-малкия микрочип в света


Структурни извивки трансформират свойствата на графеновите ленти, с цел да ги трансфорат в микрочипове
(снимка: University of Sussex)

Графенът има някои необикновено потребни свойства. Той е свръхсилен, ултратънък и еластичен проводник на топлота и електричество. Правейки промени в главната конструкция на този превъзходен материал, учени от Университета в Съсекс разшириха опциите му още повече, с цел да основат най-малките микрочипове, правени до момента.

Като двумерен въглероден лист с дебелина на един атом, графенът е извънреден материал с огромен капацитет в доста области. Виждали сме по какъв начин тези листове могат да се набръчкат, с цел да се трансфорат в усъвършенствани филтри за вода, да се прилепят, с цел да станат ултра-чувствителни датчици или да се надиплят и образуват елементи за акумулатори от ново потомство с голям потенциал.

Екипът на Университета в Съсекс е с методите, при които физическото изкривяване на тези двуизмерни листове може да промени техните електронни и механични свойства. Тази техника нормално включва стандартна електроника, само че методът на екипа се е фокусирал върху концепцията да се употребяват наноматериали като метод за освобождение на място в устройствата, с цел да има пространство за повече чипове.
още по тематиката
„ Използването на тези наноматериали ще направи нашите компютърни чипове по-малки и по-бързи ”, споделя създателят на проучването Алън Далтън, в уеб страницата на Университета в Съсекс. „ Изключително значимо е това да се случи, защото производителите на компютри към този момент са на границата на това, което могат да създадат с обичайните полупроводникови технологии. В последна сметка графенът ще направи нашите компютри и телефони хиляди пъти по-бързи в бъдеще ”.

Експериментите на екипа включвали прибавяне на прегъвки („ бръчки ”) и други промени в развой, който те оприличават на „ нано-оригами ”. Така екипът открил, че прибавянето на структурни „ бръчки ” към ленти от графен ги кара да се държат като транзистори и на собствен ред да образуват чудесни дребни микрочипове. Размерът им е толкоз дребен, че, съгласно учените, устройството е към 100 пъти по-малко от стандартния микрочип.

Освен че не изискват спомагателни материали, съгласно откривателите, сходни процеси са по-екологични и по-устойчиви от сегашните техники за произвеждане на чипове, защото те могат да се правят при стайна температура. А това значи, че се изисква по-малко сила.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР