Строителят на интерконектора с Гърция е най-привилегированият строител се разбра

...
Строителят на интерконектора с Гърция е най-привилегированият строител се разбра
Коментари Харесай

Арх. Иван Шишков: Предложихме мерки за интерконектора с Гърция

Строителят на интерконектора с Гърция е най-привилегированият строител се разбра след три дни, когато го поканихме на работна среща и предложихме решения, с цел да може да се форсира въвеждането в употреба.

Това сподели за БНР служебният министър на районното развиване и благоустройството проектант Иван Шишков и изясни решенията:

Предложихме да разделим обекта на два стадия. Първия стадий да бъде тази част, която е обвързвана освен с употребата, само че и със сигурността на експлоатирането на газовата връзка. Във втория стадий ще останат отвесна планировка, пътищата и неща, които не са от директно значение по отношение на експлоатирането на обекта, тъй че този обект да може да бъде въведен в употреба в най-скоро време. За страдание има към момента и малко други незавършени работи, с които сътрудниците от противопожарната работа са се занимавали мести обратно. Синхронизирахме всичките тези контакти, които са имали с другите сдружения и другите институции, с които строителя е водил диалози, тъй че да може да се редуцира още повече времето.

Все още не е бил показан графикът за завършването на обекта. Това е и една от аргументите за днешната аудиенция на място.

" Една от аргументите да отидем през днешния ден е, с цел да можем в действителност да проверим на място. Оставили са лист с незавършените работи. Разбрахме се изрично, че ще го разделим на два стадия. Ще имат непрекъсната поддръжка. Ще бъдат инспекции всеки ден от локалните структури на ДНСК и от противопожарната работа. Днес, когато отидем на място и проверим всичко това, което те са ни показали - т.е. като незавършени работи, мисля, че ще имаме много по-голяма изясненост. До края на днешния ден имат ангажимент да показват и графика.

" Другото, което сме се разбрали е, че надзорът на обекта ще стартира да показва нужните документи за въвеждане в употреба “, изясни Шишков.

Така всички протоколи ще бъдат тествани преди да бъде образувана Държавната приемателна комисия и няма да се губи административно време за въвеждане на обекта в употреба.

„ Цялата администрация ще оказва помощ 100% “, безапелационен е той. Сред нещата, които остават за втория стадий е построяването на два пътя, които в началото ще бъдат единствено чакълирани, а след това - доизградени. Газовата връзка ще е подготвена за началото на отоплителния сезон, в случай че всичко, което от строителя са декларирали, че са направили, е направено, безапелационен е той.

" Надявам се след през днешния ден да съм още по-спокоен ".

" Зимно разчистване ще има! Ако компаниите нямат огромен интерес или се стигне до обжалване, имаме и трети вид - зимното разчистване е въпрос на национална сигурност ".

За поддържката на пътищата през зимата ще бъда оповестени поръчки по съкратената процедура в Закон за обществените поръчки:

" Колегите го приготвят. До средата на месеца би трябвало да бъдат подготвени, с цел да може в 15-дневен период да се съберат офертите и се надявам да се сключат по най-бързия метод договорите, с цел да можем да осигурим зимното разчистване на България. Призовал съм строителните компании за извънредно държавническо отношение по въпроса - да вземат участие интензивно. Те желаеха от нас - Министерство на регионалното развитие - по-големи задатъци, с цел да може да си закупят материали. Вчера съм наредил на сътрудниците, които ме увериха, че към този момент завършват с документите, да сложат клаузи, в които да има задатъци за компаниите, с цел да могат да си подсигурят материалите ".

Големият проблем сред страната и строителите е в метода на възлагане на договорите от 2018-а насам, безапелационен е Шишков. Заради това ремонтите освен са надвишили цената, на процедура са излезли и отвън обсега на договорите.

" Разбрах, че на тях не им е плащано от огромните инфраструктурни обекти в границите на тези седем месеца - " Хемус " 1, 2 и 3 и пътя " Видин - Ботевград ". Затова ще създадем всичко допустимо парите, които им се дължат по тези пътища, несъмнено като се приспаднат задатъците, да намерим опция да им бъдат платени. Това ще е глътка въздух за тях. Те ще си получат, доколкото запознат съм тях, пари за направен труд и то неоспорим. Вчера съм разпоредил да се търсят разновидности за прекачване на парите от АПИ. В АПИ има пари, единствено че, доколкото разбирам, по пера, които по този начин или другояче няма да могат да бъдат употребявани ".

На срещата с представители на общините на следващия ден в 14 ч. министърът чака да получи направена методика за индексация по техните контракти.

" С общините има 4 листата - два от нашето министерство, един от Министерство финансите и един от някогашния министър-председател. Големият проблем е по кой ще бъде финансирането. Затова желая да чуя първо мнението на Сдружението на общините, с цел да можем да създадем едно заслужено финансиране на общините ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР