Археолози във Франция са открили девет удивителни“ гроба, съдържащи скелети

...
Археолози във Франция са открили девет удивителни“ гроба, съдържащи скелети
Коментари Харесай

Откриха удивителни останки от коне, погребани преди 2000 години

Археолози във Франция са разкрили девет „ удивителни “ гроба, съдържащи скелети на 28 коня, заровени преди към 2000 години. Точната причина за гибелта им остава мистерия.

Открити в Централна Франция, два от гробовете към този момент са изцяло разкопани, показват от Френския народен институт за превантивни археологически проучвания (INRAP). Конете са датирани с радиовъглерод някъде сред 100 година прочие н. е. и 100 година сл. н. е.

Археолозите са разкрили 10 цялостни конски скелета в една яма и два в друга - всички деликатно сложени по един и същи метод, легнали на десния си хълбок с глави на юг. Всички тези коне са били заровени едновременно малко след гибелта им, показват археолозите, откакто учат позицията на скелетите и връзките сред костите.

Друг гроб се намира сред тези две ями, само че в него има две приблизително огромни кучета - и двете лежащи на лявата си страна с глави, обърнати на запад, съобщи Darik Business Review. Археолозите към момента не са разкопали изцяло останалите гробове, само че към този момент са разпознали общо 28 коня от черепите и коксалните кости, които се появяват на повърхността.

Точната причина за гибелта на конете обаче към момента остава неразбираема.

Археолозите са изключили зараза, защото в тези гробове няма жребчета или кобили, а всички скелети са на изцяло зрели жребци на възраст над четири години. Това оставя опциите тези коне да са били убити в борба или като част от ритуално жертвоприношение.

Когато са починали преди към 2000 години, единствено на няколкостотин метра е имало укрепено келтско населено място, известно като oppidum. Две други сходни места за заравяне на коне археолозите са разкрили преди този момент в същия район. Заради това те допускат, че гибелта на конете може да бъде обвързвана с борбите от Галските войни, в които Юлий Цезар превзема Галия сред 58 - 50 година пр.н.е.

Може обаче да има и друго пояснение: ритуална жертва. Учените показват:

„ Хипотезата, че тези животни са били пожертвани като част от комплициран обред също би трябвало да се вземе поради “.
Ако тези коне в действителност са били заровени като част от обред, а не убити в борба, самият брой демонстрира „ значимостта и степента на жертвата “, се прибавя в изказването.

Други находки на мястото, което се намира на ската на котловина, включват здания, ями, канавки и път, които археолозите датират от края на 5-и и началото на 6-и век.

Снимка: François Goulin/Inrap
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР