Точно както се влияем от рекламите, които виждаме всеки ден,

...
Точно както се влияем от рекламите, които виждаме всеки ден,
Коментари Харесай

Как менюто в ресторанта ни подтиква да похарчим повече

Точно както се влияем от рекламите, които виждаме всеки ден, по този начин се влияем и от менюто, което преглеждаме, когато седнем в ресторант. Идеята на менюто е да бъде визитна картичка на мястото, история, която да ни води на кулинарно странствуване, и не на последно място - да ни " продаде " ястията.
Прочетете още
Споменатата последна цел обаче може и да не е доста явна за посетителите на заведенията. Но е реалност, че зад нея стоят хитрости, които ни подтикват при тръгването да платим по-голяма сметка. Интересно е, че някои заведения за хранене даже наемат консултанти, които разчитат безусловно на логика на психиката по какъв начин тъкмо да бъде " проектирано " менюто.

Тяхна задача е да го сформират по този начин, че клиентите да не се усещат затрупани с благоприятни условия, с цел да могат по-лесно да създадат избор, от който по-късно да останат удовлетворени. В същото време има някои хитрини, които може да ни подбуден най-после да платим по-висока сметка, без това наложително да значи, че сме поръчали доста неща и сме преяли.



Подобно на позиционирането на избрани артикули в магазините, и при менюто в заведенията важи правилото в центъра да бъдат поставяни съответни неща. Това нормално са по-скъпите ястия. Възможно е те даже да бъдат обособявани образно, да вземем за пример като са рамкирани и поукрасени.

Скъпите ястия също по този начин постоянно са ситуирани в горната част на менюто, защото някои хора даже не си вършат труда да прегледат всички варианти избор и се стопират на някоя от първите.

Колкото до цената, тя не би трябвало да бие на очи. Затова нормално е посочена с цифра или число в левове, само че без стотинки. Възможно е даже и да липсва знак за валутата.



И защото задачата на заведенията за хранене е да подчертават не върху цената, а върху храната - е значимо образното показване на ястията. Хитрост е тя да бъде илюстрирана, а не показана със фотография. Защото една несполучлива фотография може и да ни откаже да поръчаме някое ядене, а пък в случай че се окаже подвеждаща е още по-лошо, тъй като ще останем разочаровани. С илюстрация на храната обаче е по-трудно да се сбърка и също така наподобява чаровно да забележим скицирани свежи зеленчуци, апетитно месо или бутилка вино.

Наименованието на ястията, несъмнено, също е от голяма важност., написа Delish. А в случай че някое от тях е обозначено като яхнията или десерта " на баба ", това прави усещане и е много евентуално да примами любознанието на клиентите. Тези оферти обаче постоянно и са на по-висока цена.

Колкото и трикове да ползват ресторантьорите, преживяването в едно заведение въпреки всичко е цялост от няколко неща, а не само от храната и сметката, която сме платили най-после. Важни са и отношението на личния състав, и атмосферата. И в случай че всичко заедно е било на равнище, вероятността да се върнем още веднъж, е по-голяма, без значение дали сме оставили с няколко лв. повече от предстоящото.

 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР