Делът на Снежана Ачевска, която е един от тримата собственици

...
Делът на Снежана Ачевска, която е един от тримата собственици
Коментари Харесай

Министърът на културата: За две трети от къщата на Талев в Прилеп искат 100 000 евро

" Делът на Снежана Ачевска, която е един от тримата притежатели на къщата на Талев, е 160 квадратни метра, т.е. две трети от къщата. Сумата за тази част е 100 хиляди евро. За нас къщата е скъпа, тъй като там е израснал Димитър Талев. Тя има стойност, която на мен ми е доста мъчно да опиша. Оттук нататък следва въпросът и какво ще вършим с къщата, откакто я изкупим? Това, за което къщата би трябвало да служи, е музей на Димитър Талев. “

Това сподели пред bTV служебният министър на културата Найден Тодоров.

По думите му оценката на къщата на Талев няма по какъв начин да бъде същинска, тъй като за българите, за българската просвета и литература, тя е скъпа.

" Такава оценка обаче е правена преди няколко години. Това е една доста остаряла процедура, която е стартирала преди 20 години. През 2017 година има мощно активиране по тематиката. И тогава е била повдигната от Димитър Главчев. Миналата година на втори юни се стигна до решението за закупуването на къщата, само че за жалост промяната на държавните управления докара до това, че тази тематика беше забравена. Това решение обаче не е анулирано, то би трябвало да се случи “, добави министър Тодоров.

" В днешно време ние сме толкоз захласнати от концепцията да оправим проблемите, които касаят сегашното съществуване на българската просвета, че в действителност забравяме историята. Решаваме, че това е нещо, което може да случи по-късно, а първо би трябвало да се оправи това, което е по-належащо. Както виждаме обаче належащото не е оправено, проблемите се натрупат, а историята се разрушава “, сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР