Стратегическото сътрудничество между България и Гърция беше основната тема на

...
Стратегическото сътрудничество между България и Гърция беше основната тема на
Коментари Харесай

Петков към Мицотакис: Партньорството ни е от полза за просперитета на целия регион

Стратегическото съдействие сред България и Гърция беше главната тематика на срещата на министър-председателя Кирил Петков с гръцкия му сътрудник Кириакос Мицотакис в Делфи. В рамките на диалога министър председателят Петков посочи какъв брой значимо е партньорството на двете страни за стабилността и просперитета на целия район, съобщи Българска национална телевизия.

Българският министър-председател даде образец с интерконектора Гърция-България, който в актуалната обстановка се трансформира в основен за Европа план в подтекста на общите старания за енергийна диверсификация и самостоятелност.

Кирил Петков посочи приноса на положителния политически разговор с гръцкия си сътрудник за ускорената реализация на плана, който ще бъде приключен в средата на актуалната година. Премиерът изрази убеденост, че освен в енергетиката, само че и в редица други сфери България и Гърция ще продължат да развиват ползотворно съдействие.

По покана на гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис, министър-председателят Петков взе участие в неофициален обяд с водачи от района на Западните Балкани. Те обмениха отзиви по отношение на настоящата обстановка в района и неговата европейска вероятност.

В рамките на визитата си в Делфи министър председателят Кирил Петков се срещна също с министър-председателя на Република Косово Албин Курти. Двамата разискаха развиването на двустранните връзки. Българският министър председател приветства желанието на Косово да задълбочи разговора с България и посочи, че това ще бъде от изгода и за двете страни.

Друг акцент в срещата бяха провокациите за района на Западните Балкани, свързани с войната в Украйна, в това число гарантирането на продоволствената сигурност. Премиерът Кирил Петков беседва и с изключителния и пълномощен дипломат на Съединени американски щати в Атина Джефри Паят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР