Страни като България са особено податливи на конспиративни теории, пише

...
Страни като България са особено податливи на конспиративни теории, пише
Коментари Харесай

НЦЦ: Защо толкова много българи и румънци не се ваксинират

Страни като България са изключително податливи на тайни теории, написа НЦЦ. Швейцарското издание търси отговор на въпроса за какво на никое място другаде в Европейски Съюз делът на имунизираните не е толкоз невисок, колкото в България и Румъния.

Не неналичието на ваксини е повода толкоз малко хора в България и Румъния да са се имунизирали против ковид - тъкмо противоположното. И двете страни, които са на опашката по имунизации в Европейски Съюз, разполагат с планини от неизползвани ваксини, чийто период към този момент изтича, написа швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ).

България и Румъния влизат незащитени в четвъртата вълна

И немският „ Шпигел " обръща внимание на огромната разлика сред Западна и Източна Европа във връзка с имунизационните нива: до момента в който в Белгия, Дания и Португалия към този момент са имунизирани 80 % от пълнолетните жители, в Хърватия квотата е 32 на 100, а в България едвам към 20%. „ Опитът на Европа с Ковид-19 е историята на две разнообразни пандемии - и тези разлики може да ни преследват още доста години ", цитира " Шпигел " думи на българския политолог Иван Кръстев от негов отчет за поляризацията в Европа в следствие от пандемията.

И в действителност: съгласно данните от настоящо изследване на " Галъп интернешънъл " към една пета от пълнолетните българи към този момент са изцяло имунизирани. Друга една пета още не са, само че споделят, че ще се имунизират. А цели 45% декларират, че нямат желание да си слагат ваксина против Ковид-19. " Така обществото се оказва разграничено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че счита да го направи, а другата нито се е ваксинирала, нито счита да го направи ", заключават създателите на проучването.

В прилежаща Румъния досега са имунизирани 27 % от хората - надалеч под междинното за Европейски Съюз ниво от 60 на 100. А имаше интервал, в който Румъния беше измежду първенците по имунизиране - при започване на март от членките на Европейски Съюз единствено Малта отбелязваше по-добри резултати. В Румъния бяха положени доста съществени старания за обезпечаване на достъп до имунизациите, включена бе и армията, която бързо построи нужната инфраструктура. Но решаваща отрицателна роля изигра спорната, даже контрапродуктивна връзка на държавното управление, уверен е румънският здравен специалист Октавиан Журма. Когато през май президентът Клаус Йоханис анулира съвсем всички ограничаващи ограничения, той обвърза тази стъпка с посланието за неотдавнашен завършек на пандемията. „ Проведоха се фестивали с десетки хиляди гости, без каквито и да било ограничавания. И просто тласъците за имунизиране отпаднаха ", споделя Журма пред НЦЦ.

Експертът отбелязва, че единствената група в Румъния, която съумява да убеждава дейно, е групата на антиваксърите. Това придобива още по-голяма тежест в подтекста на обстоятелството, че недоверието по отношение на държавно разпоредените ограничения в някогашните социалистически страни от района е обичайно високо, написа още НЦЦ и отбелязва, че в Югоизточна Европа вероятно се популяризират доста повече неверни информации за имунизациите, в сравнение с другаде. Според НЦЦ районът е изключително предразположен на тайни теории, което се дължи както на относително ниското просветително ниво, по този начин и на характерната медийна среда.

Политическа рецесия посред пандемията

Настоящите политически обстановки в двете страни единствено изострят казуса. В Румъния ръководещата коалиция се разпадна, а преди този момент имаше непрекъснати лични промени - от експлоадирането на пандемията до момента в страната са се сменили четирима здравни министри. В България е още по-сложно - страната от месеци се ръководи от длъжностен кабинет, откакто на два пъти съставянето на постоянно държавно управление се оказа невероятно. През ноември предстоят трети избори, а в тази обстановка на нескончаема предизборна битка популистки партии като Има Такъв Народ се пробват да се профилират като рупор на антиваксърите, написа НЦЦ и разяснява: При тези толкоз ниски имунизационни квоти скорошното стягане на защитните ограничения е единственият метод за въздържане на следения внезапен растеж на болесттите и смъртните случаи.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР