Привърженици на партията на Костадин Костадинов и кандидат-депутати на партия

...
Привърженици на партията на Костадин Костадинов и кандидат-депутати на партия
Коментари Харесай

Възраждане провокира скандал с украинските експерти пред АЕЦ Белене

Привърженици на партията на Костадин Костадинов и кандидат-депутати на партия " Възраждане " нападнаха в понеделник колата на специалистите от оператора на украинските нуклеарни централи " Енергоатом. Те са на посещаване у нас, с цел да видят положението на оборудването, което считат да купят и да конфигурират в тяхната АЕЦ " Хмелницка ". Това излиза наяве от пост на страницата на водача на партията във Facebook.

Специалистите са били посрещнати от митинг на " Възраждане ", воден от претендента за народен представител на партията Ивелин Първанов. Макар и рехава, демонстрацията е съумяла да блокира достъпа на колата до площадката с оборудването за прекратения план за АЕЦ " Белене ". Експертите са били принудени да се върнат назад, а едвам по-късно на мястото на митинга се е появила полицейска кола.

В последна сметка експертите по-късно са съумели да се срещнат с оборудването, само че акцията на " Възраждане " е употребена във Facebook като предизборна акция против договорката с Украйна за реаторите от прекратения план АЕЦ " Белене ", както и за партийна пропаганда.

В обявата партията на Костадинов се афишира срещу " продажбата на безценица и даже вероятно подаряване на българските реактори планувани за централата в Белене на държавното управление на Зеленски ". Така " Възраждане " се пробва да придаде тежест на спекулациите, които се тиражират в интернет, че България ще подари реакторите на Украйна откакто е била подложена на напън за това от Съединени американски щати.

Решението на предходния парламент е договорката за оборудването за АЕЦ " Белене " да стане на цена не по-ниска от 1.2 милиарда лева Приблизително такава е и самостоятелната оценка на оборудванията, осъществена от предходното държавно управление.

От самата " Енергоатом " обявиха преди време, че търсят договорка на цена от 600 млн. $, само че българската страна желае по-голяма сума. По последни изказване на служебния енергиен министър Владимир Малинов продажбата на реакторите ще бъде финализирана в идващите месеци.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР