Вамериканския град Детройт някога е имало процъфтяващ китайски квартал. И

...
Вамериканския град Детройт някога е имало процъфтяващ китайски квартал. И
Коментари Харесай

Mагически вкус: Кулинарното наследство на китайския квартал в Детройт

В американския град Детройт в миналото е имало преуспяващ китайски квартал. И до момента в който този исторически квартал е липсващ, едно кулинарно завещание към момента се помни. То остава обичано на локалните хиляди локални поданици.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Крис Каскейо в своя репортаж от Детройт. 

Американецът от китайски генезис Гари Муи открива собствен личен ресторант през 2020 година, откакто през по-голямата част от живота си е работил в този отрасъл.  

През цялото това време той подготвя ядене, което съдържа пържено пилешко месо, соев сос, сос от стриди и сос от пилешки бульон. Ястието се сервира с бял ориз върху, маруля и бадемови стърготини. 

" Ако всички съставки се инкорпорират, ще се получи вълшебен усет, при който марулята попива мазнината от пилето, а оризът се съчетава добре с нея ", споделя Муи.  

Местните поданици на Детройт назовават ястието “бадемово пиле ”. То не е толкоз публикувано в други региони на Съединени американски щати, а мнозина, които са се преместили, мечтаят за него. 

" Много добре знам, че единственото място, където можеш да опиташ това ядене, е в Детройт. Винаги ще очаквам да се върна в заведенията за хранене на моето семейство, с цел да го хапвам, тъй като те го вършат по най-хубавия метод ", споделя Томас Ий, някогашен гражданин на Детройт 

Ястието се появява в менютата на ресторантите от историческия китайски квартал на Детройт още през 60-те години на предишния век. Къртис Чин написа книга за израстването си в ресторанта на фамилията си. Той има лична доктрина, за какво ястието се е наложило в град с многочислено чернокожо население. 

" Изглежда, че това е акомодация на обичайно китайско ядене, наречено пиле с бадемова паста. Ястието се е трансформирало, с цел да се приспособи към вкусовите желания на хората в Съединени американски щати ”, написа Чин.  

Китайският квартал на Детройт запада при започване на 2000-те години, само че регионът може би е пред възобновление. Peterboro отваря порти през 2016 година на място, където в миналото се е помещавал китайски ресторант. “Бадемовото пиле ” е един от неговите бестселъри. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР