СподелиМестни жители са съобщили за вандалски действия върху къщата на

...
СподелиМестни жители са съобщили за вандалски действия върху къщата на
Коментари Харесай

Виктор Стоянов само за ДЕБАТИ: Има данни за вандалски действия по къщата на Талев в нощта на изборната победа на ВМРО-ДПМНЕ

Сподели
Местни поданици са съобщили за вандалски дейности върху къщата на писателя Димитър Талев в македонския град Прилеп в нощта на изборната победа на ВМРО-ДПМНЕ.

Това сподели в изявление за ДЕБАТИ Виктор Стоянов от Фондация „ Македония “.

Преди дни той сигнализира, че част от къщата на българския публицист се е срутила, а през днешния ден държавното управление стартира предприемането на дейности за откупуване на къщата и парцела.

„ Една от информациите, които имам от локални хора, на локално равнище в Прилеп, е, че в нощта на изборната победа на партията ВМРО-ДПМНЕ, техни деятели са разрушили тази част от къщата, която българското общество видя посредством медиите и която ние успяхме да заснемем преди няколко дни “, описа Стоянов.

Той е безапелационен, че има умишлени дейности и вандализъм върху къщата, които са осъществявани през последните месеци. По думите му къщата е била в неприятно градивно положение, само че има и сигнал за вандализъм, който е подаден в полицията в Прилеп.

„ Доколкото ми е известно, има заведено досъдебно произвеждане в полицията в Прилеп, само че не се работи по него “, изясни Стоянов.

Той е на мнение, че в тази ситуация става въпрос за провокация.



„ Македонската страна през годините е правила всичко допустимо, с цел да потули, да скрие съществуването на тази къща и обстоятелството, че тя е родната къща на един огромен български публицист, като Димитър Талев. Който пък е родом и от Прилеп и това нарушава концепцията на македонизма за неналичието на българи в Македония и че българите там в действителност са македонци и прочие “, изясни той.

Стоянов е на мнение, че македонските управляващи вършат всичко допустимо, с цел да осуетят продажбата на къщата и тя да попадне в български ръце.

„ Но по отношение на днешната политическа поръчка на управлението на страната, в лицето на Министерския съвет на България, че в незабавен порядък ще се направи всичко допустимо, с цел да се закупи къщата, това е позитивен знак.

Надявам се да се случи и това е мотив да повдигнем в публичното пространство и въпроса за още няколко обекта от национално значение, отвън границите на България, на Балканите, които имат голямо значение.

Не просто национално, те са просто част от богатото ни културно-историческо завещание. Те би трябвало също да бъдат избавени “, добави той.

Стоянов изясни, че към момента разрушеното може да бъде възобновено, само че това не е задоволително, защото страната би трябвало да има цялостна идея за развиването на културни монументи от подобен диаметър.

Цялото изявление с Виктор Стоянов – четете на следващия ден.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР