Стотици заболели, седем починали от мистериозни заболявания на белия дроб

...
Стотици заболели, седем починали от мистериозни заболявания на белия дроб
Коментари Харесай

Бездимните цигари вкараха в болница стотици американци - какво се знае досега

Стотици болни, седем умряли от мистериозни болести на белия дроб - и американските управляващи подозират, че виновността е в електронните цигари. Засега има 530 доказани и евентуални случая на заболявания на белия дроб, свързани с бездимното пушене, както и седем смъртни случая. Преди седмица броят им бе 380, а първите случаи са докладвани при започване на август.

Точната причина към този момент е незнайна, само че управляващите сочат, че във всички тези случаи заболяванията не са породени от болест и общото сред потърпевшите е, че използват електронни цигари.

Администрацията на храните и медикаментите проверява 150 продукта и вещества, задействала е и наказателни следствия по веригата на снабдителите на артикули за електронно пушене.

Кои са пациентите

Повечето – здрави мъже, над половината от които под 25-годишни. Всички са пушили бездимни цигари в 90-те дни, преди да развият признаците, доста от тях – в седмицата преди този момент. Симптомите им са траяли от няколко дни до няколко седмици, преди да потърсят лекарска помощ.

Задълбочени изявленията с 41 пациенти от Илинойс и Вашингтон демонстрират, че 61% са употребявали никотинови артикули. 80% са употребявали масла със наличие на тетрахидроканабинол (THC) – психоактивния съставен елемент на канабиса, или CBD – друга канабисова съставна част, която няма психоактивен резултат.

Починалите пациенти са били най-вече по-възрастни и към този момент са имали болест на белите дробове.

Какви са признаците

Почти всички имат респираторни проблеми – суха кашлица, задъхване, болежка в гърдите, която се усилва при по-дълбоко дишане. 80% имат гастроинтестинални признаци – прилошаване, повръщане или диария. Те нормално са почнали преди респираторните проблеми. Голяма част от потърпевшите се оплакват от висока температура, настинка, намаляване и отмалялост.

Рентгенови фотоси демонстрират сенки или аномалии и в двата дроба на всички пациенти. Анализ на кафези от петима пациенти в Северна Каролина демонстрира съществуването на макрофаги – кафези, които са част от вродения имунитет на индивида, като специалистите още не са сигурни дали те не са излишък от опита на имунната система да отстрани маслата от е-цигарите от дробовете, или имат друга роля, обвързвана със болестта.

Какво е лекуването

Близо половината потърпевши в началото са получили антибиотици, преди да бъдат приети в болница, само че медикаментите не са имали резултат. В последна сметка съвсем всички приключват в болница, над половината от тях в интензивно поделение. Повечето се възвръщат след шестдневно лекуване. Много реагират позитивно на стероиди, които понижават възпалението в белите дробове, лекарите са на мнение и че неналичието на пушене е помогнала на дробовете им да се възстановят. Не е известно дали болестта ще има дълготрайни последствия.

Защо да са отговорни е-цигарите

Не е открита никаква болест, тъй че Центърът за надзор и предварителна защита на заболяванията счита, че става въпрос за химически провали върху дробовете. Единственото общо сред пациентите е пушенето на бездимни цигари, само че няма характерни артикули или вещества, които да обяснят всички случаи.

" Бих желала да подчертая какъв брой е сложна обстановката ", съобщи зам.-директорът на центъра Ан Шучат пред " Вокс ". " Пациентите са били изложени на голям брой артикули и е-течности, от време на време не помнят какво са използвали, от време на време не желаят да кажат или им е прекомерно зле. Иска ми се да имахме повече отговори ".

 Бездимните цигари вкараха в болница стотици американци - какво се знае до момента
© Associated Press

Засега от центъра поучават да се заобикаля използването на бездимни цигари, изключително такива, закупени от улични продавачи, както и потребителите да не прибавят в тях субстанции, които производителят не е планувал.

На 5 септември нюйоркският Департамент по опазването на здравето заяви, че всички потърпевши са употребявали артикули със съставката витамин Е ацетат (или токоферил ацетат). Макар че той е безвреден в питателните добавки, свойствата му може да бъдат свързани с следените признаци, гласи изказването на департамента. Двете федерални институции – Центърът за надзор и предварителна защита и Администрацията за храните и медикаментите, към този момент не са удостоверили това мнение.

Как реагират управляващите

Засега с разисквания дали да не се забранят е-цигарите с усети, разнообразни от мента и тютюн. Щатът Ню Йорк към този момент направи това с ексклузивен декрет, мотивирайки се, че с усетите на плодове и сладки никотиновите компании притеглят подрастващите. Кметът на Чикато Лори Лайтфут стартира процедура за това. Администрацията на президента Доналд Тръмп също разгласи проекти за това.

Демократите в Конгреса заплашиха да призоват публично компанията Juul, в случай че тя не им съобщи документи за маркетинговите си практики. Камарата на представителите проверява дали компанията таргетира категорично деца. Тя е изправена и пред 30 каузи по съмнения, че е рекламирала нападателно пред деца и че не е предизвестила потребителите за заплахата от продуктите си.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм подреди да се организира просветителна акция измежду младите за заплахите от е-цигарите, защото той няма пълномощията да забрани тези артикули. 87% от пушещите младежи в Калифорния употребяват овкусени тютюневи артикули, а броят на гимназистите, употребяващи е-цигари, е скочил повече от двойно за последните две години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР