Стотици ВЕИ фирми се обявиха срещу продължаването на тавана на

...
Стотици ВЕИ фирми се обявиха срещу продължаването на тавана на
Коментари Харесай

Производителите на енергия искат отмяна на тавана на приходите им от догодина

Стотици ВЕИ компании се оповестиха против продължаването на тавана на приходите за производителите на ток и през идната година Подобни ограничения подкопават напъните за енергиен преход и рискуват да трансфорат България в новобранец, считат от сектора Секторът изиска незабавна среща с финансовия министър Асен Василев по отношение на предлаганите промени
Таванът на приходите на производителите на електрическа енергия, заложен в проектобюжета за идната годината, докара до остри рецензии от страна на Българската фотоволтаична асоциация (БФА), Българската ветроенергийна асоциация и асоциация " Хидроенергия ". Експертите от трите организации, които сплотяват стотици производители на ток, са единомислещи - рецесия на пазарите на електрическа енергия няма и сходни дейности ще доведат само до утежняване на средата за вложения в енергетиката.

Таванът на приходите за производителите на ток бе една от изключителните ограничения в енергетиката, въведена след рецесията с енергийните цени и имаше за цел да обезпечи средства за стратегиите за компенсиране на разноските за ток на бизнеса. Изненадващо обаче той е заложен и в проектобюджет 2024 година, който дава поръчка компенсирането на разноските за компаниите над избрана ценова граница да продължи. Самият размер на тава е друг за другите производителите и се дефинира с решение на Министерския съвет.
Реклама
Текстовете действително са копирани едно към едно от сегашния бюджет, въпреки пазарните действителности сега да са напълно разнообразни и потребността от сходни ограничения да е повече от противоречива. Самата мярка беше въведена в края на предходната година по отношение на Регламента на Европейски Съюз за справяне с високите цени на тока и трябваше да работи до 31 юни 2023 година. въпреки още тогава да беше ясно, че няма по какъв начин да сработи, защото борсовите цени на тока се намалиха доста и останаха под избраните тавани.

Така до първите месеци на годината събраните суми фактически се употребиха за обезщетенията на бизнеса за скъпия ток. Впоследствие обаче това се промени, защото границата, над която се дават тези " компенсации " е 200 лева./мВтч, а междинните борсови цени към този момент мъчно минават тези стойности.

Затова и от сектора са безапелационни - сходни дейности ще рефлектират непосредствено върху пазара, който към този момент няма да бъде по този начин атрактивен за бизнеса, който може да избра някоя от прилежащите страни. Подкопават се и напъните за енергиен преход към нисковъглеродна стопанска система и опитите за реализиране на енергийна самостоятелност от Русия, считат от сектора. Ще изгоните вложителите В свое мнение от БФА акцентират, че е явно, че " няма рецесия на пазарите на електрическа енергия - цените на природния газ и петрола са на исторически ниски равнища, което проектира и завръщане към цени на електрическата енергия от равнищата преди пандемията ". Асоциацията е фактор, защото сплотява над 650 компании от фотоволтаичната промишленост и 2000 МВт конфигурирани мощности от възобновими източници. В нея вземат участие освен вложители и производители на ток, само че и разнообразни секторни експерти - проектанти, инсталатори, компании, разрастващи планове, финансови институции, консултанти и други

В свое писмо, изпратено до финансовия министър Асен Василев, специалистите декларират, че газовите складове в Европа са запълнени на 100%, а това има забележителен принос за усмиряване на цените на електрическата енергия. " Очевидно е, че ограниченията, признати от Европейска комисия през октомври 2022 година, въпреки и противоречиви, заради намесата на пазара, създадоха търсения резултат и не се постановат нови отсега нататък, което е оценено от Европейска комисия ", пишат от БФА. И акцентират - предлаганата анулация на действието на пазарните механизми и подмяната на пазарната цена с административно избрана пределна цена за технология унищожава изцяло средата за вложения в енергетиката.
Реклама
Логиката е, че няма никаква сигурност за вложителите щом страната ще им постанова таван на приходите, който може да се трансформира с решение на държавното управление. Така в един миг може да се окаже, че бизнесът им е извънредно недоходоносен, макар че пазарните условия демонстрират друго.

Същото е и за потребителите, които губят тласъка си да влагат в енергийно дейно технологии и ВЕИ за лични потребности, когато страната им подсигурява оптимално равнище на разноските, над което покрива всичко с обезщетения. Лоша вероятност От сектора акцентират, че въвеждането на таван на приходите на процедура е в несъгласие с редица европейски регламенти и ще има директен отрицателен резултат в вероятностите за конкурентоспособност на българските софтуерни браншове за сила от възобновими източници, които ще бъдат отслабени по отношение на своите съперници от Европа и други райони на света. Причината е, че на редица пазари се ползват политики за поддръжка и ускорение на внедряването в огромен мащаб на цели вериги за основаване на стойност в региона на технологиите и внедряването на сила от възобновими източници.

Всичко това в последна сметка рискува да трансформира България новобранец с общи отрицателни последствия за стопанската система и брутния вътрешен артикул на страната, обобщават от БФА, чийто специалисти акцентират, че са подготвени на среща с финансовия министър. Обратен резултат На сходно мнение са и специалистите на Българска ветроенергийна асоциация и Асоциация " Хидроенергия ", в които също членуват редица стратегически вложители. Прилагането на таван на приходите на електроенергийните производители до края на 2024 година биха попречили на осъществяването на задачите на България в подтекста на Зеления преход и Европейското климатично законодателство, считат те.

" Наред с това, използването на тази мярка, без аргументация и оценка на резултатите от нея, би довело до редица отрицателни последици за електроенергийния бранш и капиталовия климат у нас, като в същото време ще сложи под риск действието на дълготрайния пазар на електрическа сила в България ", считат специалистите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР