Стотици работници и служители от Националния статистически институт започват серия

...
Стотици работници и служители от Националния статистически институт започват серия
Коментари Харесай

Служители на НСИ излизат на протест

Стотици служащи и чиновници от Националния статистически институт стартират серия от митинги в цялата страна, оповестиха от Синдиката на административните чиновници „ Подкрепа “. Работещите са подготвени да преминат и към ефикасна стачка, в случай че настояванията им не бъдат чути. Първият митинг е плануван за на следващия ден /11.10., сряда/ от 8 до 8,30 часа пред Национален статистически институт в София и пред постройките на института в страната.

Синдикатът на административните чиновници „ Подкрепа “ упорства за нарастване на заплатите в Националния статистически институт с идентична сума за всички работещи. Искането е нарастването да бъде най-малко 50% в перо „ разноски за личен състав “ или 11 милиона и 500 000 лв. на годишна база.

Според синдикалистите това ще даде опция за съответно нарастване на възнагражденията и за привличане на квалифицирани фрагменти. От „ Подкрепа “ сигнализират, че равнището на възнаграждение в системата е унизително ниско, като за първото тримесечие на 2023-а година от 120 държавни институции Национален статистически институт е на 114-то място по мярка на междинната заплата, а териториалните му поделения са на 118-то място. 

Средната работна заплата в Национален статистически институт е под 1300 лв., а статистици в териториални поделения получават под 1000 лв..

В Национален статистически институт работят високо квалифицирани хора, с висше обучение и непознати езици, които обслужват националната и европейската статистика, допълват от синдиката. За новините: Мария Костова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР