Стотици полети на Ryanair бяха отменени в Германия, Белгия, Швеция,

...
Стотици полети на Ryanair бяха отменени в Германия, Белгия, Швеция,
Коментари Харесай

Как ще се отрази стачката на пилотите на Ryanair

Стотици полети на Ryanair бяха анулирани в Германия, Белгия, Швеция, Ирландия и Холандия

Ryanair към този момент не е най-скъпата самолетна компания в Европа, откакто в петък цената на акциите ѝ се намали с 2.7%. Още по тематиката
Ryanair анулира 250 полета поради стачка на немските водачи
8 авг 2018
Wizz Air понижи годишната си прогноза за растежа на бизнеса поради стачките

Печалбите на европейските самолетни компании са притиснати тази година от разноските, свързани с анулираните полети поради митингите в цяла Европа
26 юли 2018
По-високите разноски за заплати намалиха облагата на Ryanair

По-високите цени на петрола и по-ниските цени на билетите също са се отразили на финансовия резултат на самолетната компания
24 юли 2018
Ryanair анулира 12% от полетите си на 25 и 26 юли поради стачка на водачите

Протестната акция ще засегне над 500 хиляди пасажери, които ще пътуват от и за Португалия, Белгия и Испания
19 юли 2018
Ryanair предизвестява за по-слаби резултати поради Brexit и високата цена на петрола

Авиокомпанията ще усили разноските си и чака някои европейски съперници да разгласят неплатежоспособност
22 май 2018 В петък ирландската нискотарифна самолетна компания Ryanair претърпя най-голямата стачка в 34-годишната си история, като единствено през този ден бяха анулирани над 400 полета поради протестни дейности на водачи в 5 европейски страни (стачката засегна и полети от и до България). Пилотите упорстват за по-добри условия на труд и по-високо възнаграждение, което заплашва нискобюджетния модел на компанията, оповестява Bloomberg.

Стачката заплашва бизнес модела

Ryanair е най-големият нискотарифен транспортьор в Европа с помощта на тактиката на изпълнителния ѝ шеф Майкъл О’Лийри. Част от настояванията на синдикатите, които показват водачите и екипажа, са за нарастване на заплатите, пенсиите и обезпечаването на вода по време на полет. Това би нараснало разноските на групата, а О’Лийри се афишира срещу всичко, което би нарушило нискобюджетния модел.

Той постоянно е отхвърлял концепцията за признаването на синдикатите, само че през декември компанията призна синдикатите за представители на чиновниците, работещи в нея, след предизвестия за всеобщи стачки.

През лятото стачките се възобновиха, което ускори напрежението върху Ryanair. Голяма част от годишната облага на нискотарифния транспортьор се генерира през летния сезон.

Какво поражда недоволството

Някои от водачите упорстват заплащането да се дефинира строго по отношение на часовете на хвърчене, тъй че да знаят точното си заплащане авансово. Други се афишират срещу честото им пренасочване в разнообразни градове.

Синдикат, който показва чиновници на Ryanair в 21 страни, упорства за " почтено възнаграждение ", право на неплатен отпуск, обезщетения при изменен график в последния миг, обезпечаването на безвъзмездна вода, храна и униформи и заслужено пенсионно обезпечаване.

Как реагира Ryanair

В някои моменти управлението на Ryanair реагира прекомерно извънредно на недоволството на чиновниците. В края на юли мениджмънтът предизвести 300 чиновници, които работят в базата в Дъблин, че може да бъдат освободени още тази зима, като им предложи да се реалокират в Полша. В други обстановки тонът на управата на Ryanair е бил доста по-мек, като тогава са опитвали да се стигне до консенсус сред двете страни.

Андрю Лобенберг, анализатор в HSBC Global Research, счита, че полюсните дейности на управлението приказват за липса на съгласуваност. Според него другият вид е да се извършва тактиката " положително и неприятно ченге ".

Опциите пред клиентите

Клиентите, които са резервирали анулиран полет, имат право да го заменят с различен. Въпреки това има някои спънки. Пътници описват, че когато са сменяли полета си, е трябвало да платят по-висока цена за опазване на място. В други случаи от Ryanair са отказвали възобновяване на сумата.

От Ryanair означават, че огромна част от засегнатите от пилотската стачка пасажери са били пренасочени към други полети. " Искаме да се простим на клиентите, които са усетили неприятности поради ненужните протестни дейности. Надяваме се договарянията със синдикатите да продължат, вместо да се афишират несправедливи стачки ", оповестиха от превозвача.

Акциите спадат

Цената на акциите на Ryanair се е намалила с 12% от началото на тази година. Само в петък, когато беше най-голямата стачка, акциите спаднаха с 2.7%. Поради това самолетната компания към този момент не е най-скъпата в бранша в Европа. Пазарната стойност на ирландската група е 15.1 милиарда евро, малко под тази на притежателя на British Airways – IAG.

Основните терзания се пораждат поради неяснотата към въздействието върху равнището на разноските. Джонатан Фирон, капиталов шеф в Standard Life Aberdeen, който отхвърля да продаде каузи си в Ryanair, счита, че стачката ще се отрази положително на компанията в дълготраен проект.

" Ryanair ще продължи да се разраства и още веднъж ще стане най-скъпата самолетна компания в Европа ", твърди Лобенберг.

Влиянието върху облагата

От Ryanair към момента не разясняват с конкретика въздействието на протестните дейности на водачите върху облагата, само че компенсациите за анулираните полети няма да излязат на ниска цена.

Тази година Ryanair отделя 200 млн. евро за нарастване на разноските за чиновниците. Половината от сумата е планувана за повишение на възнагражденията, а останалите са за увеличение на личния състав.

Ryanair несъмнено усеща следствията от недоволството измежду водачите. Ръстът на клиентите през юли е най-ниският от началото на 2018 година Освен това компанията бележи спад на облагата от 20% през второто тримесечие.

Въпреки това анализаторите чакат Ryanair да има предимство по отношение на синдикатите след края на летния сезон. Също по този начин вероятността Майкъл О’Лийри да продължи да заема поста на изпълнителен шеф в групата е висока. Фирон разяснява, че О’Лийри има цялостната поддръжка на управителния съвет, защото той е в основата на разрастването на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР