Индексът на сините чипове SOFIX достига нови и нови многогодишни

...
Индексът на сините чипове SOFIX достига нови и нови многогодишни
Коментари Харесай

Кои могат да са следващите милиардни и 2-милиардни компании на БФБ

Индексът на сините чипове SOFIX доближава нови и нови многогодишни върхове от началото на годината. По последни данни, знакът е при равнище от близо 838 пункта, като от началото на годината се е повишил с 9.5%, а за последната една година - с 34.8%. Интересен е фактът, че покачването на показателя за последните 12 месеца, го слага директно пред показателя на софтуерните компании Nasdaq - добавил 32.8% за този интервал.

В същото време, покачването на SOFIX е задоволително, с цел да го направи 10-ят най-повишаващ се показател в международен мащаб, като тъкмо пред него са показателите на Перу и Полша с покачвания надлежно от 35.1% и 36.1%. За съпоставяне, най-повишилият се борсов показател в света е този на Аржентина - с 353%, следван от растежа на турският борсов показател - със 127%. Там обаче, покачванията са предопределени от напълно други фактори - като висока инфлация.

Добрата вест за вложителите на БФБ е, че растежът на знака става все по-широк и в него непрекъснато се включват нови играчи. Първоначално, покачването се предопредели главно от две компании - Шелли Груп и Софарма, които са и фирмите с най-голямо тегло в показателя на сините чипове. Но през последните седмици, мощно нарастнаха и някои други бумаги като да вземем за пример тези на Първа Инвестиционна Банка и Сирма Груп Холдинг. Поради тяхното по-малко тегло обаче, въздействието върху повишение на показателя е и надалеч по-слабо.

Трябва да се означи, че растеж отбелязва освен SOFIX, само че и другите показатели, въпреки и по-слабо. Широкият BGBX 40 добави 7.24% от началото на годината, както и 19.5% за последната една година. И при него обаче, могат да се намерят " бисери " отличили се с положително показване.

Сега ще погледнем към това кои може да са идващите компании, които да доближат заветната оценка от 1 милиард лв.. Можем да напомним, че при започване на тази година две компании доближиха границата от над 1 милиард лв. и се задържат с сходна оценка и все още - Шелли Груп и Софарма. Но също по този начин можем да погледнем и към това кои са новите евентуални компании, които биха могли да доближат сходни равнища на оценка.
 SOFIX при най-високото си равнище от 2008 година насам
SOFIX при най-високото си равнище от 2008 година насам

Инвеститорите обаче се интересуват от бъдещето, а не от предишното

Спиди АД

И първата компания, която е най-близо до психическата граница и има шансова да я доближи е Спиди. Акциите на куриерската компания са поскъпнали с близо 47% за последната една година, отвеждайки пазарната им капитализация до равнището от 860 милиона лв.. От началото на годината, акциите на компанията са добавили 17.7%.

Спиди АД резервира темповете на развиване. Пазарът на куриерски услуги в района се резервира динамичен и продължава да регистрира напредък. През последните две години се възстановиха темповете, само че не престават да са високи. Компанията регистрира и преимуществото от диверсифицирането на пазарите, на които оперира, главно България, Румъния и Гърция. Макар и близки, всеки пазар има специфики и особености в развиването, което й разрешава даже и да има закъснение на някой пазар, това да се компенсира от по-добро показване на различен.

С огромен принос за растежа в резултатите през 2023 година е възобновяване на Румънския пазар. С максимален принос към растежа през 2023 година обаче са доставките от и до Гърция.
 Как
Как вторият максимален пощальон у нас подвигна с 20% приходите си

Ще забележим ли разбъркване на върха в бранша

Допълнителен бонус за вложителите е обстоятелството, че в устава на Спиди е заложено да се разпределя не по-малко от 50% от осъществената облага. Конкретният размер е съгласуван с нужните вложения за финансиране на развиването. През последните години Спиди АД разпредели доста по-висок дял от минималния заложен в устава.

Първа Инвестиционна Банка

Може би огромната изненада на БФБ през новата година е представянето на акциите на Първа Инвестиционна Банка. Само от началото на годината досега, акциите на банката са поскъпнали с близо 33%, като за последната една година, тяхното покачване възлиза на забележителните 33%. Това води пазарната оценка нагоре към границата от 600 милиона лв.. И въпреки психическата граница от 1 милиард лв. към момента да наподобява далечна, тя надалеч не е толкоз недостижима, в случай че растежът при акциите на компанията се резервира при актуалните си ускорени равнища.

Подобренията в множеството звена в доклада на банката на тримесечна база за тази година е допустимо, да са един от факторите, който вложителите взимат поради и помогнаха за бичото рали.

Нетният Лихвен Доход, за първото тримесечие на годината при ПИБ е 100,75 милиона лв. по отношение на 83,85 милиона лв. за същия интервал през миналата година. Друг финансов индикатор, който бележи растеж са и активите на банката, които се равняват на 14 047 714 милиарда лв. в края на месец март тази година и които са нарастнали от 13 888 528 милиарда лева от края на предходната година.

Друг индикатор за финансовото здраве, който демонстрира положителен растеж е паричните средства в края на интервала който за тазгодишното тримесечие е 2 253 217 лв., съпоставени против 1 998 018 лв. за същото тримесечие през 2023 година
 Снимка 444574
Източник:

Кои може да са идващите 2-милиардни компании на БФБ?

Както споменахме, към този момент има две компании на пода на БФБ с пазарна оценка от над 1 милиард лв. - Шелли Груп и Софарма. Двете компании дълго време си разменяха позицията на компания с най-голяма капитализация на родния финансов пазар, като в началото Софарма дълго заемаше тази позиция, с цел да бъде изместена след това от Шелли Груп.

Към сегашния миг производителят на смарт-устройства е с пазарна оценка в размер на 1.25 милиарда лв., до момента в който капитализацията на фармацевтичния холдинг възлиза на малко над 1 милиард лв. - 1.03 милиарда лв. и е застрашен да се намали под психическата граница.

В сходна среда, може би вложителите си задават въпроса - коя може да е идната компания, чиято оценка ще доближи идната заветна граница - от 2 милиарда лв.. И най-логичният отговор е една от тези две компании, бъдейки най-високо оценени от пазара сега...

Сега ще създадем една параленост сред двете компании, като ще оставим на Вас да си извършите изводите коя от двете и дали въобще някоя от тях ще доближи първа границата от 2 милиарда лв., която сме си сложили като последваща психическа цел.

Шелли Груп АД

Започваме с по-скъпата от двете сега. Може би вложителите се питат - могат ли акциите на компанията да нарастнат с нови близо 70% от настоящите си равнища, с цел да бъде достигната границата от 2 милиарда лв., откакто се покачиха към този момент с близо 210% през последната една година.

Нещо повече, наше изследване, което ние първи публикувахме, уточни, че акциите на Шелли Груп се показват не просто чудесно на пода на БФБ, само че са и измежду най-добре представящите се акции за последните пет години. Поглеждайки към този времеви небосвод, акциите на Шелли са поскъпнали с 2 685%, което е главозамайващ резултат и се превежда като междинна годишна рентабилност от 94%.

Справка с интернационалните пазари сочи, че повишаването на Шелли Груп слага родната компания на четвърто място по растеж за този интервал, директно след книжата на известната измежду вложителите компания обвързвана с изкуствения разсъдък - Super Micro Computer, чиито акции са поскъпнали с 3 339.6%. За съпоставяне, книжата на друга известна измежду вложителите компания - Nvidia, още веднъж свързвана с AI са поскъпнали по-малко от тези на Шелли - едвам с 1 629%.

Казвайки всичко това, би трябвало да уточним, че повишаването на акциите на една компания първо - не значи, че ще продължат да нарастват с сходни темпове и второ - не значи, че би трябвало да спрат да нарастват, даже и да забавят темповете си на растеж. Други са факторите, които обичайно предопределят повишаването в книжата на една компания и те са свързани най-много с растежа на резултатите й.

На Българската фондова борса към този момент има софтуерна компания с оценка от над 1 милиард лв.

Акциите й нарастнаха със 170% за година

Как стоят нещата при растежа на резултатите на Шелли Груп?

Главозамайващото повишаване в книжата на Шелли, значително се предопредели от два фактора - мощният растеж на приходите и облагите на компанията, както и излизането на компанията на пода на франкфуртската борса.

Съгласно данни на изданието simplywall.st, акциите на Шелли се търгуват с към 1% под своята " обективна стойност ", изчислена на 70.01 лв.. През последната една година облагата се е повишила с 45.1%.

И въпреки съотношението цена-печалба от към 37, да наподобява високо, по отношение на междинните за промишлеността от 24.4, както и 17.4 за производителите на електроника в Европа, то значително тази награда се предопределя от вероятностите за растеж на резултатите на компанията през идващите години.

Очакванията, според данните на simplywall.st са приходите и облагите на компанията да продължат да порастват със постоянни темпове през идващите три години - със надлежно 26.8 и 37.7% на годишна база, което е близо два пъти по-високо от темповете на напредък на съответния бранш. За съпоставяне, приходите на българските компании се чака да порастват със 17.2% годишно, както и с близо 20% на бранша. За съпоставяне облагите на родните компании се предвижда да се покачват със 10.2% през идващите три години.

След три години се чака възвръщаемостта на личния капитал (ROE) да е при равнище от 40% при компанията, по отношение на 12.7% за промишлеността.

Оптимистични са прогнозите и на мениджмънта на компанията, по отношение на бъдещия растеж на резултатите й. Ето какво сподели изпълнителният шеф на Шелли Груп, при едно от последните си прояви по време на капиталов конгрес:

" Имаме проекти за 200 млн. евро доходи през 2026 година, направете сметките сами за себе си. Ако кажа, че мисля че през днешния ден компанията е оценена заслужено, което съгласно мен не е по този начин, тъй като има място за напредък и се съпоставим с някои от нашите съперници, има много капацитет за повишаване. Но дано създадем елементарни сметки, 75 млн. евро доходи през днешния ден и 200 млн. евро, или сума над 200 млн. евро през 2026 година, би означавала напредък от близо 3 пъти, при същия марж на облагата. Сега вземете поради че цената на акция по отношение на доходи и марж на облага е същата... какво би означавало това? "

Казано по различен метод, мениджмънтът на Шелли Груп чака годишен растеж на приходите си от 38.67%. При опазване на финансовите съотношения същите, като сега, това би означавало и цената на акциите да скача с сходен %. Или в случай че всичко това се случи, то оценката на Шелли Груп, би стигнала заветната граница от два милиарда лв. - след 1.56 години, или малко повече от година и половина.

Разбира се, незабавно вършим ангажимента, че това са единствено математически калкулации и могат да не се материализират заради доста и най-различни аргументи. Така, че вложителите не трябва да влагат, на база на екстраполация на актуалните финансови калкулации, тъй като случвалото се в предишното, не е гаранция за бъдещи резултати.

Има доста неща, които биха могли да се объркат за компанията, само че най-сериозните от тях биха били - вероятно закъснение на икономическия напредък, или нахлуване в криза за Европа, които да " спънат " Шелли Груп по пътя към заложените цели за растеж на резултатите. Потенциалното опазване на високите равнища на лихвите от страна на ЕЦБ, също са известна опасност пред цялостното икономическо развиване на " Стария континент ".
 Снимка 307507
Източник:

Софарма АД

Сега да се обърнем към втората по величина компания на пода на БФБ, която е другия евентуален състезател в конкуренцията за заветната граница от 2 милиарда лв.. Най-просто казано, аргументът за достигането до тази граница е следния - това е главния фармацевтичен холдинг в България, който непрестанно разраства всичките си бизнес посоки и навлиза с нови артикули на нови пазари, за който оценка от 1 милиард евро наподобява като не изключително повишена цел на база на европейските стандарти в бранша.

А какво може да форсира процеса за повишение на пазарната капитализация до 2 милиарда лв.? Разбира се преди всичко по-нататъшно устойчиво покачване на приходите и облагите на компания и второ - евентуално излизане на огромна европейска борса, като франкфуртската да вземем за пример, по образеца на Шелли Груп. Разбира се, никой, с изключение на мениджмънта на компанията, не може да каже дали последното би се случило. За това обаче, има извънредно добра среда (при предпочитание от страна на компанията), поради на последните вести свързани с обвързването на двете тържища, което би улеснило доста цялостния развой на миграция към един развъртян европейски фондов пазар.
 Комисия за защита на конкуренцията позволи на
" Зелена светлина ": Най-голямата фармацевтична компания в България купува аптеки в 4 града

Сделката по придобиването следва да бъде завършена

На 11-и април, на особено събитие, борсата ни разгласи последния си план, който е нов инструмент - еуро бридж маркет. Той ще дава опция на всяка компания, която покрива критериите да се листни непосредствено на пазара във Франкфурт. Единствено е да се покриват изискванията на този сегмент. Компаниите ще разкриват информация в евро, ще раздават дял в евро. Обслужването на отговорностите правата ще се прави в Германия. Чрез връзките сред Централен Депозитар и клиринговата къща в Германия, покупко-продажбите ще приключват сполучливо. В България има не дребна група огромни компании, които имат опция да се насочат към немската борса.

Най-малкото той ще дава пряк достъп до световни вложители. Това може да значи незабавно оценка по различен метод. Подобряване на ликвидността, благоприятни условия за световна агресия. И несъмнено - опция за привличане на гении, изключително във висшия и междинния мениджмънт.

Казано по различен метод, пътят към втората най-голяма българска компания, е отворен към борсата във Франкфурт (при съществуване на желание)! Сега да се фокусираме малко повече върху нещо, което е надалеч по известно сега - финансовите резултати на Софарма. Съотношението цена-печалба на фармацевтичния колос, при равнище от 10.2 е много задоволително и под това на родния финансов пазар от 13.6. То е и по-ниско от междинното за съперниците - възлизащо на 25.9 за европейската фармацевтична промишленост.

В същото време, облагата се е повишила със забележителните за компания от сходна промишленост 33.9%, според данните на изданието simplywall.st. Дивидентната рентабилност от 15.4% е забалежителна, въпреки и не добре покрита от облагите. Нивото на покритие на дивидента е 225% от облагата, по последни данни.

Като различен фактор би трябвало да отбележим разреждане на акционерния капитал през последната една година. Също по този начин, справедливата цена за акциите, изчислена при равнище от 5.4 лв., е над настоящата цена на акциите на холдинга от 5.86 лв..

И до момента в който при Софарма липсват някакви дълготрайни прогнози по отношение на резултатите, от страна на мениджмънта, това, което можем да създадем е да се обърнем към междинния растеж на резултатите за един по-продължителен интервал от време - примерно за интервал от 10 години (2014-2023 г.).

През далечната към този момент 2014-а година, Софарма е отбелязала доходи от 851.88 милиона лв. и облага от 20.178 милиона лв.. Маржин на облагата от 2.4%. Към края на предходната година, приходите на холдинга са към този момент 1.89 милиарда лв. и 95.21 милиона лв. облага, или маржин на облагата от 5%.

Или приходите на Софарма са растяли приблизително годишно с 8.3%, през последните 10 години, до момента в който облагата - с 16.8% на година, за същия интервал. Абсолютно същият процентен растеж, бележи финансовия резултат на компанията и за последните пет години.

Ако погледнем към цената на акциите за петгодишен интервал, то тя се е повишила със 76.8% или 12% приблизително на година. Ако предположим, че акциите биха растели със същия % годишно, в един по-дългосрочен интервал, то пазарна капитализация от 2 милиарда лв., бихме очаквали по-късно повече от шест години (6.1 години).

Разбира се и тук може да се объркат прекалено много неща, или пък да забележим редуциране на интервала поради фактори, като ускорение на растежа на резултатите на компанията, с помощта на излизане на нови артикули, или на нови пазари (или и двете), или пък излизане на европейска борса, където финансовите оценки са по-различни и могат да тласнат акциите към интензивен растеж. Инвеститорите обаче, не трябва да вземат капиталови решения на догадки и догатки, а единствено след задълбочени разбори и на база на солидни финансови данни.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на пода на БФБ!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР