Кафето е една от най-разпространените напитки в световен мащаб, като

...
Кафето е една от най-разпространените напитки в световен мащаб, като
Коментари Харесай

Чаши за кафе от утайка – български стартъп търси решение за индустрията

Кафето е една от най-разпространените питиета в международен мащаб, като потреблението на суровината надвишава 100 млн. тона годишно. А това от своя страна подвига въпроса за количеството отпадък, което се генерира от цялата кафе промишленост. Наблюдавайки този процеси и търсейки вид по какъв начин да понижат отпадъка от кафето, двама младежи от Благоевград създават лична формула, с която да създават чаши за кафе за многократна приложимост. И по-конкретно – от отпадъчния материал на напитката.

Преди повече от година ни хрумна концепцията и към този момент имаме основани прототипи. На финалната права сме да стартираме действително произвеждане “, споделя пред Economic.bg Кристиян Димов, един от създателите на ReGrounded.
Каква е концепцията
Теодора Василева и Кристиян Димов показват за първи път своята концепция преди към една година, по време на презентации на миниакселератор, който е проведен по европроект от Американския университет в България и няколко други организации, по време на събитие в Гърция.

Хората там извънредно добре възприеха концепцията. Ние на процедура показахме единствения си първообраз към това време “, споделя Теодора.

След което минават месеци, в които Теодора и Кристиян вземат участие в разнообразни събития, проведени от Американския университет в България, на които те демонстрират и подаряват своите прототипи. Първоначално стартират с ключодържатели и поставки за кафе, защото към момента нямат позволение от Българската организация по сигурност на храните (бел. ред. – за продажба на чаши, създадени от хранителни артикули, каквото е кафенето, е належащо съответното разрешение).

В следствие видяхме какъв брой доста хора харесаха концепцията. Дори се появиха такива, които желаеха да им произведем гребени за коса. Но от толкоз доста хрумвания и концепции се фокусирахме първо върху самата суровина и нейното произвеждане “, прецизира Теодора.

През есента на 2023 година екипът на ReGrounden е утвърден за присъединяване в Elevate – акселераторска стратегия на Американския университет, която продължава 18 седмици. Всеки екип получава достъп до първична безплатна помощ от 2000 $, с цел да стартира своето развиване и седмични персонализирани сесии, които ги насочват през началните стъпки на създаване на започваща компания – от концепция до функционално решение.


Процесът по произвеждане
С първичните средства, които двамата младежи получават от присъединяване си в акселераторската стратегия, доразработват своята концепция и основават машина, която да прави същинското произвеждане на чашите.

Нашата формула за произвеждане се състои в това да се употребява наслойка от кафе, рециклирана дървесина и други биопродукти. В момента опитвам дали не може да използваме и отпадъците от кафените зърна и по този начин продуктите ни да са основани напълно от кафе “, прецизира Теодора.

От Elavate двамата младежи печелят още 10 000 $, които възнамеряват да вложат в още машини, както и закупуване на матрици, с които да разширят портфолиото си.

Плановете са до края на годината екипът на ReGrounden да е стартирал серийно произвеждане на чаши за кафе.
Бъдещи проекти
За момента ReGrounded работи взаимно с веригата кафенета Specialty coffee shop в Благоевград, които им дават наслойка от кафе.

По наши сметки техният боклук би бил задоволителен за първите ни месеци от серийното произвеждане. Водим диалози и с други кафенета на територията на Благоевград “, споделя Кристиян.

Бъдещите проекти на младежите са да сключат контракти с огромни компании, които да си продават отпадъка на ReGrounded, а те в подмяна да им дават документ за излъчванията, които икономисват на природата, така наречен гаранции за генезис.

Всички наши чаши са биоразградими и се разгражда три пъти по-бързо от стандарта за компостирани предмети. Чашите могат да бъдат и рециклирани през нашите машини, без да се губи способността на материала. Създава се една кръгова стопанска система без никакви загуби към нашата индустриална линия “, споделя още Кристиян.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР