Стотици хора са загинали, след като рано в понеделник земетресение

...
Стотици хора са загинали, след като рано в понеделник земетресение
Коментари Харесай

Стотици загинаха след земетресение в Турция

Стотици хора са починали, откакто рано в понеделник земетресение с магнитуд 7,8 раздруса региона на югоизточна Турция покрай границата със Сирия, заяви Ройтерс. Загиналите в прилежаща Сирия са над 100 души , а минимум 200 са били ранени. В Турция по последни данни на управляващите жертвите са минимум 76 , а 440 души са са ранени.

Мощното земетресение е станало в 4.17 ч. (3.17 ч. българско време) край южния турски град Газиантеп на дълбочина от към 18 километра, показва ДПА, цитирайки данни на Геоложкия институт на Съединени американски щати. То е било последвано десетина минути по-късно от мощен второстепенен трус с магнитуд 6,7 на дълбочина от 9 километра.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу сподели, че са наранени 10 града, измежду които Газиантеп, Малатия, Адана, Диарбекир и Килис.

В провинция Малатия, североизточно от Газиантеп, минимум 23 души са били убити, споделиха локалните управляващи, представени от Би Би Си. В Шанлъурфа, на изток, има 17 смъртни случая. Още смъртни случаи бяха обявени в Диарбекир и Османие.
 Спасители носят човек на носилка на мястото на срутена постройка след земетресение в Хама, Сирия, 6 февруари 2023 година
Сирийската държавна осведомителна организация САНА заяви, че жертвите в страната са доказани в три провинции - граничните Алепо и Латакия на север, както и в Хама в централната част на страната. Очаква се броят на починалите в Сирия да нараства.

Много здания са се срутили. Както в Турция, по този начин и в Сирия избавителни екипи не престават да търсят оживели под руините.

Кореспондентите на Би Би Си оповестиха, че трусът е бил усетен и в Ливан, Кипър и даже Ивицата Газа, до границата с Египет.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. През 1999 година над 17 000 души починаха, откакто мощен трус раздруса северозападната част на страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР