Стотици хора са починали в резултат от лъжливи информации и

...
Стотици хора са починали в резултат от лъжливи информации и
Коментари Харесай

Хора умират от коронавируса. Но и от глупост

Стотици хора са умряли в следствие от лъжливи информации и клюки, свързани с ковид, откри неотдавна научно проучване. Хиляди други пък са постъпили в болница, тъй като са се доверили на прочетеното в обществените мрежи и в интернет, настояват създателите на проучването, оповестено в авторитетното интернационално списание " American Journal of Tropical Medicine and Hygiene ".

Лъжите за ковид убиват. Съвсем безусловно

В научния колектив влизат експерти от страни като Австралия, Тайланд и Япония. Всички те изрично завяват, че доста от подправените вести, които се популяризират най-много в обществените мрежи, са рискови и даже зстрашават човешкия живот.

" Понякога слуховете се маскират като благонадеждни тактики за предотвратяване от инфекцията ", споделят учените.

Всъщност обаче такива клюки могат съществено да навредят освен на обособените хора, само че и на цялото общество, напомнят те.

Ето част от международната статистика. 800 души са умряли след консумация на високопроцентен алкохол за вътрешна стерилизация. 5800 души са били признати в болница след приложимост на метанол, като 60 от тях са ослепели. В Катар двама души са умряли след пиянство на дезинфектант. В Индия 12 души, измежду които и пет деца, увредили здравето си, откакто последвали съвет в обществените мрежи да пият дестилат от мощно отровни трънки. Пак в Индия настойчиво се върти слухът, че потреблението на кравешки изпражнения и урина оказва помощ против болестта. А в Саудитска Арабия мнозина имат вяра, че урината от камила е чудодейно средство против ковид.

Учените са изследвали и тежките провали, които нанася съмнението, че някой е инфектиран с ковид. Един индиец даже се самоубил, тъй като се срамувал, изпитвал възприятие за виновност и се боял от реакцията на близките. Още при започване на пандемията в доста точки на света се стигна до насилия и остри словесни нападки против хора от азиатски генезис и против медици, тъй като в интернет всеобщо се твърди, че те разнасят болестта.

Лавина от неистини

Учените приканват държавните управления и интернационалните организации деликатно да управляват лъжливите информации в интернет, свързани с ковид. Те упорстват още тези " информации " незабавно да се изобличават като подправени и да се търси контакт с админите в обществените медии, с цел да бъде оповестена правилна информация. След като анализирали над 2300 интернет-публикации от 87 страни, създателите на проучването открили, че 82% от тях са лъжливи. Най-много такива подправени вести за Ковид-19 се популяризират в Индия, Съединени американски щати, Китай и Испания. Facebook към този момент разгласи, че от април до момента е изтрил над 7 милиона подправени вести, а 98 милиона постинги със подозрително наличие са били маркирани с предизвестие.

Епидемиите и другите рецесии, свързани с едно или друго заболяване, и в предишното са подхранвали избуяването на подправени информации. Така да вземем за пример по време на епидемията от ебола в Конго се надигнаха освен съмнения, само че и насилия, обществени митинги и посегатества против здравни чиновници. А по време на епидемията от ТОРС по целия свят имаше нападателни прояви против хора от азиатски генезис.

Текстът е публикуван
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР