125-а бригада на украинската териториална отбрана, която е разпръсната на

...
125-а бригада на украинската териториална отбрана, която е разпръсната на
Коментари Харесай

Изведнъж ослепяхме напълно. Какво се случи при второто руско нахлуване край Харков

125-а бригада на украинската териториална защита, която е разпръсната на към 27-километров сектор край границата на Харковска област с Русия, употребява разследващи дронове, с цел да следи всекидневно по какъв начин Москва натрупа силите си за възможна офанзива. Но на сутринта, когато това се случва, на 10 май, бригадата загуби всичките си видеоканали заради съветско електронно заглушаване.

Устройствата Starlink - сателитният интернет, на който украинските военни разчитат за съществена връзка - се срутват, като това е първият път, в който това се случва след нахлуването на Русия през февруари 2022 година

" Изведнъж ослепяхме изцяло ", споделя пълководец на подразделението, обслужващо дроновете в бригадата с позивна - Артиста.

" Това беше най-големият проблем, не виждахме по какъв начин се движат, работехме единствено по радиото или по телефоните, където те към момента работеха ", споделя Артиста, 53-годишен сержант. По думите му сигналите от дроновете " просто изчезнаха ".

В рамките на няколко дни руснаците са завзели - за повторно - към 130 квадратни километра територия по границата, възползвайки се от миг на особена накърнимост за украинската войска.

Пакетът за помощ от Съединени американски щати, включващ финансиране на скъпоценни муниции за артилерията и противовъздушната защита, се забави в Конгреса повече от шест месеца, преди да бъде утвърден предишния месец, оставяйки силите на фронтовата линия постоянно неспособни да отвърнат на удара.

Междувременно, макар че военнослужещите се оплакват от месеци от дефицит на личен състав и изключителна отмалялост измежду бойците, които се борят повече от две години, държавното управление в Киев постепенно усилва мобилизацията, оставяйки някои региони на фронта с сериозно непълен персонален състав.

Но триумфите на Русия на бойното поле през последните дни не са единствено резултат от дефицита на украински сили. Украинските войски признават с принуда, че врагът им е станал по-умен и се е приспособил, изключително с софтуерни достижения като електронната война - внезапен контрастност с първата година от нашествието, когато личните неточности и прекомерната убеденост на Русия разрешиха на украинците да задържат основни градове и по-късно да освободят огромни елементи от територията при сполучливи контранастъпления.

Новите съветски настъпления в Харков и в прилежащата Донецка област провокираха въпроси за жизнеспособността на украинската защита - освен дали Киев ще успее да извърши обещанието си да изтласка всички нашественици, само че и дали Русия скоро ще надделее над украинските сили и ще завземе още територии.

Последното нахлуване през границата край Харков принуди Украйна да пренасочи част от запасите на север, което може да заплаши други позиции.

Дори когато са следили по какъв начин руснаците струпват сили украинците значително не са били в положение да изградят укрепените отбранителни линии, за които в този момент приказват държавното управление и военното командване. Украинският президент Володимир Зеленски даже посети границата в Харков през април, с цел да инспектира новоукрепената защита. Но Артиста и други военни настояват, че всякога, когато разположените тук елементи се опитвали да изградят укрепени линии, руснаците - употребявайки лични разследващи дронове - следили активността им и ги обстрелвали.

Необходими са били багери и друго инженерно съоръжение, само че те не са били доставени, тъй като руснаците елементарно биха могли да ги унищожат.

Освен това Белият дом не разрешава на украинците да употребяват оръжия, предоставени от Съединени американски щати, за удари по Русия, макар че руснаците ги обстрелват от другата страна на границата.

Артиста споделя, че бойците от неговото поделение копаели с лопати нощем. " Опитахме се да създадем каквото можахме, само че това не е същото ", сподели той.

Падането на Вовчанск, дребен град, част от който съветските войски към този момент управляват, може да даде на Русия път за напредване към Купянск, град, освободен от украинските сили през септември 2022 година Вторият фланг на офанзивата, към село Липци, може да даде опция на съветската войска за пряк обстрел на Харков, втория по величина град в Украйна.

Евакуирани са близо 8000 цивилни - вълна от разселване, каквато не е имало от първите дни на нашествието.

Мащабът и задачата на новата съветска атака в Харков остават неразбираеми, само че специалистите настояват, че на този стадий завладяването на град Харков е недостижимо, частично заради дефицита на бойци в самата Русия. Русия усили набора по контракт и доста увеличи бонусите за искащите да се борят - до близо 10 000 $ в някои райони, което е към 15 пъти повече от междинната заплата.

" Русия е отделила сили, с цел да сътвори " буферна зона ", а не се пробва да окупира целия Харков едновременно ", споделя Дара Масикът, старши помощник в програмата " Русия и Евразия " в Фондацията за интернационален мир " Карнеги ". " Това обаче може да е първата фаза от по-голям дълготраен проект ", добавя тя.

Буферната зона има за цел да отбрани съветския Белгородски район, който е в съседство с Харков, от непрекъснатите напоследък украински удари. Това е един от дребното региони в Русия, където жителите усещат непрекъснатото, директното влияние на войната, която унищожи украински градове и разсели милиони хора.

Говорейки от Китай по време на държавно посещаване в петък, съветският президент Владимир Путин също съобщи, че интервенцията е единствено за основаване на буферна зона за отбрана на Белгород след многократните офанзиви против града. " Що се отнася до Харков, към днешна дата няма такива проекти ", сподели Путин.

Руските войски, които се борят в Харковска област, наподобява са формирани от нови елементи, които са били подготвени или възобновени навътре в Русия, споделя Масикът и дъпълва, че приоритет на Русия остава завладяването на Донецка област. За отбелязване е, че Москва не е изтеглила сили от Донецк, с цел да поддържа новата атака в Харков, споделя тя.

Украйна обаче бе принудена да изпрати подкрепления от Донецка и Луганска област, с цел да отблъсне нападенията в Харков. Една от пренасочените бригади - " Хартия " на Националната армия - в този момент има елементи, ситуирани на границата.

Военното командване на Украйна упорства, че обстановката в Харков е нормализирана. Но в обява в обществените медии в четвъртък Зеленски я дефинира като " извънредно сложна ".

Командирът на " Хартия ", полковник Игор Оболенски, съобщи, че съветските войски са се пробвали да щурмуват позициите на бойците му шест пъти в сряда. " Това е единствено на един обект ", споделя той.

В тактичност, сходна на тази, която съветските сили използваха за завладяването на украинския град Бахмут предходната година, групи пехота са атакували на талази. Но в този момент групите имат повече от 15 бойци, споделя Оболенски - два пъти повече, в сравнение с в Бахмут.

" По-рано те вървяха и се разтягаха, по трима души, и правеха дребни офанзиви ", сподели той. " Сега вършат огромни настъпления. По двадесет души се пробват да нахлуят, пробват се да хвърлят гранати ".

На всеки 15-20 минути руснаците хвърлят и планиращи бомби, от време на време с тегло половин звук, споделя командирът на разследваща част в " Хартия " с позивни " Навигатор ". За разлика от ракетите, самите бомби не могат да бъдат прехванати от противовъздушната защита, откакто бъдат пуснати от съветски самолети. Това е една от аргументите украинците да молят за изтребители F-16, които биха могли да се опълчват на налитащите бомбардировачи.

Честите въздушни удари значат, че украинските сили би трябвало непрекъснато да трансформират позициите си, от време на време по няколко пъти дневно. Ако бъдат видяни, сигурно ще последва бомба. " Навигатора " споделя, че преди удара съветски дрон за радио-електронна битка ще прелети над региона, с цел да наруши връзките.

" Мисля, че ще се опитат да стигнат колкото се може по-далеч тук, до момента в който не бъдат спрени. А в случай че се окопаят, то това ще стане с бетонни укрепления. А от нашия опит знаем, че са много положителни в това. Много бързо построяват отбранителните си линии, тъй че ще създадем всичко допустимо, с цел да им попречим ", споделя украинският боен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР