На 15 май френският президент Еманюел Макрон обяви извънредно положение,

...
На 15 май френският президент Еманюел Макрон обяви извънредно положение,
Коментари Харесай

Какво се случи в Нова Каледония и какво общо има с това Азербайджан

На 15 май френският президент Еманюел Макрон разгласи изключително състояние, което разрешава ограничение на свободата на напредване и събиране в отговор на обстановката, която френският висш комисар в Нова Каледония Луи Льо Франк дефинира като " метежна ". Четири мобилни жандармерийски отряда и подкрепления от националните полицейски елементи бяха изпратени на архипелага, с цел да се причислят към към този момент разположените 1800 чиновници на реда.

Военните бяха изпратени да охраняват пристанището и летището на столицата на Нова Каледония Нумеа, разгласен е комендантски час и е неразрешена обществената мрежа TikTok. " Нашият безспорен приоритет е да възстановим реда и спокойствието ", съобщи ръководителят на държавното управление Габриел Атал предходната вечер, когато откри междуведомствена спешна среща на площад Бово.

Снимка: БТА/AP

" Всички прояви на принуждение са неприемливи и ще бъдат посрещнати с немилостив отговор, с цел да се подсигурява възобновяване на реда в републиката ", дадоха обещание от Елисейския замък, а френският президент Еманюел Макрон, който анулира две пътувания до Нормандия поради размириците в поддръжка на независимостта [в Нова Каледония], организира първото съвещание на Националния съвет за защита и сигурност по отношение на обстановката на острова.

Снимка: БТА/AP

В края на второто съвещание на Съвета по защита Еманюел Макрон предложи " продан на отзиви посредством видеоконферентна връзка " с определени представители на Нова Каледония.

Причината за рецесията, която избухна преди четири дни на 17 000 км от Париж, е изборната промяна, която провокира недоволството на локалните поданици - канаките. Размириците в Нова Каледония започнаха, откакто френският парламент одобри закон, с който се трансформира процедурата за осъществяване на избори за локално законодателно заседание. Съгласно промените, които бяха финализирани в сряда, право на глас ще имат френски жители, които са живели в Нова Каледония в продължение на 10 години. Това разгневи доста канаки, коренното население на Нова Каледония, които се притесняват, че в този момент политическото им въздействие ще бъде понижено.

Какво общо има Азербайджан

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен упреква в интервенция Азербайджан. " Това не е фикция, това е действителност. За страдание някои сепаратисти са сключили договорка с Азербайджан ", съобщи той пред телевизия France 2. Той добави, че " даже и да има опити за интервенция, Франция към момента резервира суверенитета над личната си територия ".

Снимка: БТА/AP

Дарманен не посочи за какъв тип интервенция става въпрос, само че в отговор на обвиняването пресслужбата на азербайджанското външно министерство излезе със особено изказване, в което " изцяло отхвърля голословните отзиви на френския министър ".

" Вместо да упреква Азербайджан в поддръжка на митингите за самостоятелност в Нова Каледония, френският вътрешен министър би трябвало да се концентрира върху несполучливата политика на страната си по отношение на отвъдморските райони, която докара до сходни митинги ", се споделя в формалното изказване на Баку. - Още един път призоваваме Франция да спре голословните искания към нашата страна ".

В същото време в края на април азербайджанската държавна организация " Азертадж " заяви, че член на Народното събрание на Нова Каледония, представляващ коренното население, е благодарил на Баку " за поддръжката, която оказа, за това, че Азербайджан беше с нас в битката ни против колониализма, за самостоятелност ".

Снимка: БТА/AP

Споровете по отношение на въздействието на Азербайджан се ускориха, откакто през април беше подписан меморандум за съдействие сред Конгреса на Нова Каледония и Националното заседание на Азербайджан, оповестява френският в. " Монд ". Проруската страна, която също по този начин подлага на критика Франция за поддръжката на Армения, към този момент предложения борците за самостоятелност от Мартиника, Френска Гвиана, Нова Каледония и Френска Полинезия в Баку през юли 2023 година По време на тази конференция породи Инициативната група от Баку, която има за цел да поддържа " френските освободителни и антиколониални придвижвания ". На 14 май групата разгласява известие за пресата, в което осъжда " ареста на канаките и деянията на принуждение от страна на френските управляващи против цивилното население в Нова Каледония ".

Снимка: БТА/AP

Азербайджанската осведомителна организация AПA оповестява също, че Инициативната група от Баку, в която членуват 14 придвижвания, борещи се за самостоятелност във френските колонии, е направила изказване във връзка със събитията в Нова Каледония.

" В изказването се осъжда налагането на противозаконни промени от страна на френското държавно управление в интерес на разширението на електоралната маса в Канаки-Нова Каледония и се показва цялостна поддръжка за канкския народ в справедливата му битка за самостоятелност ", оповестява организацията.

Освен това Ройтерс оповестява, че няколко тихоокеански водачи, застрашени от покачващото се морско ниво, са посетили Азербайджан тази седмица, до момента в който той се приготвя да бъде хазаин на конференцията за климата COP29.

Отношенията сред Франция и Азербайджан са обтегнати от Карабахската война през 2020 година насам. Франция, в която живее най-голямата арменска диаспора в Европа, обичайно клони към Армения, което не се харесва на Азербайджан. Миналия месец Франция отзова посланика си от Азербайджан; в отговор Азербайджан упрекна Франция в " деструктивни дейности ".

Има ли съветска диря?

Някои френски чиновници считат, че антиколониалната изразителност на Азербайджан значително е инициирана от Москва, заяви Би Би Си.

" Политико " цитира чиновник на френското разузнаване, поискал анонимност, който споделя, че " съветските и азербайджанските действия в Нова Каледония " за разпространение на антиколониален разказ са в ход " от седмици, даже месеци ".

Снимка: БТА/AP

Друг френски държавен източник, който също е изискал да не бъде назоваван, твърди пред организация Агенция Франс Прес, че в сряда проазербайджански обществени медии са разгласили манипулирано изображение, на което сякаш се виждат двама бели служители на реда с пушки, ориентирани към мъртви канаки. " Това е много огромна акция: към 4000 такива изявления са основани от тези сметки ", споделя той.

През ноември Франция упрекна азербайджански наемници, че организират акция за дезинформация, целяща да подкопае репутацията на Париж като олимпийска столица. Тези обвинявания също бяха изрично отхвърлени от Баку.

Важно е да се знае, че от 2018 година насам в Нова Каледония са извършени три референдума за самостоятелност, като и трите са приключили с победа за последователите на Франция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР