Неизвестен е откраднал над 20 божура от градинка пред блок

...
Неизвестен е откраднал над 20 божура от градинка пред блок
Коментари Харесай

Откраднаха над 20 божура от градинка пред блок в София

Неизвестен е откраднал над 20 божура от градинка пред блок в столичния квартал " Надежда ".

За наглото посягане сигнализира Юлиана Мицева. Жената написа в обществената мрежа Фейсбук, че това се случва за втора поредна година.

" Някой е минал и е обрал всички до един - над 20 божура, които бяха към момента на топка. Не стига, че една шепа хора се мъчат да създадат квартала една концепция по-красив, ами постоянно всякакви тъпанари унищожават и дребното, което има. Бясна съм! ", отбелязва тя.

Юлиана Мицева допуска, че човекът, откраднал божурите, ще си завоюва пари от тях, защото може да ги продаде.

" Мисля, че в моя случай се берат за продажба. Ако е за персонално прилагане, ще откъснеш 3, 5, 7. Обаче над 20 божура - няма по какъв начин да е за букет. И това може би е същия, който и предходната година ги обра до един ", добавя тя.

Божурът е от клас двусемеделни растения. Повечето типове са многогодишни тревисти растения с височина 0,5 – 1,5 m, само че някои са дървесни и съставляват шубраци с височина до 2 – 3 m. В България се срещат три типа: Paeonia mascula (розов божур), Paeonia peregrina (червен божур) и Paeonia tenuifolia (теснолистен божур). Корените и семената се употребяват за отвари, а венечните листа за отвара.

Според Силвия Петрова, която изрази мнението си в мненията под обявата на Юлиана, цената на божурите е висока.

" На божурите съответно им е доста висока цената на численост. Няма задоволително очевидно в оранжериите и изкупуваха в софийските села, остарели хора си окъсаха градините. Мисля, че предходната година ги изкупуваха на 4 лева/брой ", написа тя.

Юлиана Мицева, която е полагала грижи за божурите, прикани: " Ако видите някой да продава в региона розови божури, към момента неразцъфнали, бийте му един задвратник от мен и си пазете градинките! ".

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР