Но преди две седмици официални представители на САЩ изразиха тревога

...
Но преди две седмици официални представители на САЩ изразиха тревога
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс: Защо нарастващите връзки между Китай и Русия тревожат Запада

Но преди две седмици публични представители на Съединени американски щати показаха паника по отношение на тяхната съдействие в друга основна зона на сигурността - моретата към Тайван.

" Наблюдаваме по какъв начин Китай и Русия за първи път организират взаимни учения по отношение на Тайван... Ние признаваме, че това е място, където Китай несъмнено желае Русия да работи дружно с него и не виждаме причина да не го прави ", споделя Директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс пред американските законодатели.

На Съединени американски щати се наложи да се приспособяват към по-тясното съдействие сред армиите на Китай и Русия, съобщи шефът на Разузнавателната организация на Съединени американски щати за защитата Джефри Круз. Дори и съветските и китайските сили да не могат да работят безпроблемно, " те сигурно ще си сътрудничат и ние би трябвало да вземем това поради в структурата на силите си и при планирането ", счита Круз.

Коментарите отразяват какъв брой дълбоки са станали военните връзки при ръководството на Си Цзинпин и Владимир Путин, които се срещат в Пекин.

Военните връзки се развиват, като обгръщат взаимни учения и съдействие в региона на противоракетната защита. И въпреки че Русия и Китай нямат контракт за взаимна защита, какъвто Съединени американски щати имат със своите съдружници, съгласно анализатори това не изключва военно съдействие със доста световно влияние.

" Не е належащо да водят война физически дружно, с цел да бъдат ефикасни в военен смисъл ", споделя Ориана Скайлър Мастро, професор в Института за интернационалните проучвания " Фрийман Спогли " към Станфордския университет.

Програмата за взаимни учения, която съветските и китайските сили организират от близо 20 години, се разшири доста от 2018 година насам. Военните вземат участие в националните стратегически учения на другата страна, организират постоянни военноморски маневри и наблюдаване със стратегически бомбардировачи. Повечето от взаимните военноморски и въздушни действия се организират наоколо до Япония, където стратезите с паника следят възходящото военно съдействие на двете съседки.

Русия може да " предприеме подкрепящи военни дейности в съгласуваност с китайските интервенции в Тайван ", споделя Йоджи Кода, някогашен пълководец на японския флот за самозащита. Според него Япония би трябвало да е подготвена да задържи съветския флот в Японско море, като блокира стратегически проливи.

Най-яркото доказателство за тайванската връзка се съдържа в взаимни учения като " Северно заимодействие 2023 " - военновъздушни и военноморски учения, учредени на отрезвяващия опит на Русия в Украйна, където Черноморският ѝ флот беше ударен от украински ракети за брегова защита. Успехът на Украйна да потопи съветски военни кораби от брега беше христоматиен образец за " управление на морето от сушата ", споделя Лин Ин-юй, специалист по Китайската народноосвободителна войска в университета " Тамканг " в Тайпе, като показва ракетите за брегова защита Harpoon, които Тайван получава от Съединени американски щати, и личните противокорабни ракети на Украйна. " Това е тъкмо обстановката, с която биха се сблъскали китайските войски при положение на навлизане в Тайван. Китайската войска би трябвало да се поучи от оперативния опит на руснаците ", добавя той.

Професорът по национална сигурност и стратегически проучвания в университета " Къртин " в Пърт Алексей Муравьов споделя, че Русия и Китай са на път да основат информационни структури, нужни за водене на бойни дейности един до друг.

Според китайското министерство на защитата двата военноморски флота употребяват специфична взаимна система за командване и надзор по време на взаимни учения. Миналата година китайски и съветски адмирали командваха маневри от борда на ескадрен миноносец на китайската Народноосвободителна войска.

Много западни анализатори считат, че оперативната съгласуемост сред военните сили на двете страни е към момента в начален етап, и настояват, че взаимните руско-китайски учения не значат обмисляне на взаимни бойни интервенции. Но даже и тази оценка да е вярна, съветската поддръжка би могла да даде на китайските военни решаващо преимущество в евентуален спор със Съединените щати.

Една от главните цели на съветския президент Владимир Путин по време на визитата му в Китай ще бъде намирането на способи за свеждане до най-малко на всевъзможни разстройства в икономическия избавителен пояс, който Китай дава на неговия режим след нашествието в Украйна, написа " Файненшъл Таймс " в различен материал, отдаден на срещата на съветския президент със Си Цзинпин.

Забележително е, че по време на промяната на кабинета му в неделя основните чиновници за китайско-руските връзки останаха на местата си. Новият му министър на защитата, Андрей Белоусов, е икономист с дълбоки връзки с китайското управление.

От февруари 2022 година Пекин се трансформира в най-големия пазар за съветски петрол и газ, както и в основен източник на импорт. Той варира от почтени потребителски артикули до съставни елементи, които поддържат работата на военната машина. Тъй като доставките на китайски артикули с двойна приложимост оказват помощ на Кремъл да превъзхожда Украйна и Запада, оставяйки украинските бранители пред преимуществото на съветската огнева мощност, в този момент Вашингтон се пробва да прекъсне този поток.

През декември Белият дом заплаши да наложи наказания на всяка банка, която прави заплащания за съветската военна машина. По-рано тази година министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън и държавният секретар Антъни Блинкен посетиха Китай и изложиха заканите пред китайските водачи и финансови институции. Засега наподобява, че те са имали някакъв резултат. Китайският експорт за Русия спадна с 15,7% през март и с 13,5% през април в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Надеждите обаче, че това дефинитивно ще реши казуса, са пожелателни. През последните две години съветското и китайското държавно управление демонстрираха забележителна дарба да се приспособяват към рестриктивните мерки на Съединени американски щати. Посещението на Путин дава нова опция за разискване на разновидностите уединено, преди те да бъдат безшумно приложени. Очаква се съветският президент да бъде придружаван от умел екип от централната банка и финансовото министерство, които са виновни за устрема на Кремъл да дедоларизира съветската финансова система от 2014 година насам. Техните смели ходове разрешиха на страната да издържи на първичния потрес от глобите и по-късно бързо да промени финансовата си система от взаимозависимост от $ и еврото към взаимозависимост от юана.

През декември 2023 година юанът е представлявал повече от една трета от разплащанията в съветската търговия с задгранични сътрудници - от на практика нула преди пълномащабното навлизане в Украйна. Депозитите в юани в Русия възлизат на 68,7 милиарда $ през 2023 година, надхвърляйки тези в долари. По данни на съветската централна банка кредитирането в юани е повишено близо четири пъти до 46,1 милиарда $, основно с помощта на конвертирането на дълг от долари и евро в юани.

Русия и Китай употребяват локална инфраструктура за интервенции и клиринг на транзакции. След налагането на наказания през 2014 година Русия сътвори локален аналог на SWIFT, прочут като Система за финансови известия на Банката на Русия (СФС), чието потребление към този момент е наложително. Китай ръководи своя лична система за трансгранични междубанкови заплащания (CIPS), в която понастоящем са включени към 30 съветски банки. Въпреки че CIPS не може да се конкурира със SWIFT по размер, войната в Украйна подхранва нейното разширение. Съобщава се, че дневните преводи са се нараснали с 50% през 2022 година, а по-късно с още 25% през първите три тримесечия на 2023 година CIPS не обработва единствено заплащания сред Китай и Русия. През април 2023 година да вземем за пример Бангладеш го употребява, с цел да заплати на съветската организация за атомна сила в юани за работата по атомна електроцентрала.

Но единствено това няма да защищити китайските банки от наказания, в случай че Вашингтон открие неразрешени транзакции. Следователно идната стъпка за Москва и Пекин ще бъде основаването на комплицирана инфраструктура за клиринг на най-чувствителните заплащания. Малко евентуално е това да включва някоя огромна китайска банка, интегрирана в международната финансова система, само че някои от нейните 4500 районни банки към този момент имат кореспондентски връзки с съветски банки. Схемата за клиринг на проблематични заплащания може да включва по-малки банки, които правят преводи единствено в националните си валути и употребяват единствено локална инфраструктура. Вероятно е присъединяване на голям брой подставени сдружения като медиатори, в това число от страни в Централна Азия и Персийския залив. Разбира се, такива транзакции ще са по-скъпи и ще лишават повече време, само че Съединени американски щати ще ги откриват и лимитират доста по-трудно.

Засега, несъмнено, сходни механизми могат да бъдат единствено единично решение. Рано или късно те евентуално ще бъдат открити от зорките очи на държавното управление на Съединени американски щати. Но употребявайки съветската стопанска система като великански пясъчник, китайските управляващи могат да усъвършенстват финансова инфраструктура, която да бъде употребена от други страни, търсещи противопоставяне на опитите на Вашингтон да трансформира $ в оръжие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР