Започва процесът по премахване на сградите на терена на бъдещата

...
Започва процесът по премахване на сградите на терена на бъдещата
Коментари Харесай

Започва разчистване на терена на бъдещата детска болница

Започва процесът по унищожаване на постройките на терена на бъдещата детска болница. По-късно през днешния ден в кв. „ Горна баня “ служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева ще даде старт на процеса по премахването на постройките и на подготовката на терена за построяването на Национална детска болница.

Мястото за градежа на болничното заведение беше определено след разискването на пет вероятни имота в София. През май 2023 година министърът на районното развиване и благоустройството в служебния кабинет тогава Иван Шишков разписа заповедта за одобрение на подробния организационен проект за бъдещата детска болница, припомня Българска телеграфна агенция.

Днес се чака да стартира демонтирането на рискови детайли от покривната структура и от фасадата на съществуващата на имота постройка, а по-късно ще се пристъпи към същинското ѝ срутване. След събарянето би трябвало да се направи задание и да стартира проектирането и действителното строителство на новата болница. Освен лечебното заведение, на терена, който е близо 40 дка, се планува да има хотел за родители, комерсиална част, под земята паркинг. Предвижда се болничното заведение да има 25 клинични структури.

В края на декември 2023 година екип на Европейската капиталова банка показа отчет „ Анализ на потребностите от детска болница в София “, направен в границите на Европейския консултантски център по капиталови въпроси, по самодейност на Европейската комисия в партньорство с Европейската капиталова банка. Анализът сподели, че е належащо създаване на многопрофилна болница за лекуване на детски болести от най-високо равнище на подготвеност, осигуряваща сложна и цялостна здравна помощ във всички педиатрични специалности.

В края на януари 2024 година „ Здравната капиталова компания за детска болница “ ЕАД - комерсиално сдружение със 100 % държавна благосъстоятелност, подписа съглашение с Европейската капиталова банка за даване на безплатна техническа помощ. Споразумението планува правене на три документа - Структура, обсег и потенциал на болничното заведение, в който ще са посочени обсегът на специалностите, лечебните и хирургични структури, диагностичните структури, дневен стационар, брой и тип клиники и др.; Функционален отчет или техническото задание за планиране, който ще включва брой болнични кревати, обсег на незабавното приемно поделение, дневен стационар, операционни и диагностични кабинети, болнични стаи, условия за електроинсталация, отопление и вентилация; Обхват на съоръжение и обзавеждане. Срокът за правене на финалния отчет е януари 2025 година

Преди дни министър Кондева се срещна с представители на Европейската капиталова банка и консултантския консорциум, който ще изготви пакета от стратегически документи, нужни за построяването на болничното заведение.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР