Стотици хиляди хора ще излязат отново по улиците на Франция,

...
Стотици хиляди хора ще излязат отново по улиците на Франция,
Коментари Харесай

Последен ден на протести във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Стотици хиляди хора ще излязат още веднъж по улиците на Франция, с цел да стачкуват против пенсионната промяна на президента Еманюел Макрон, съобщи Агенция Франс Прес. Днес ще е последния ден на демонстрации преди решаващото правосъдно решение по законодателството.

Полицията чака към 400 000-600 000 души да вземат участие в митингите в цялата страна, което е по-малко от половината от пика от близо 1,3 млн. души, доближат през март в разгара на митингите против предлагането за увеличение на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Силите за сигурност са нащрек за извършители на публичния ред. В Париж се чакат към 1500 анархисти и радикални протестиращи, а в районни градове като Нант и Рен още веднъж има риск от конфликти.

В момента всички погледи са ориентирани към Конституционния съд, който би трябвало да се произнесе по законността на проектозакона за пенсиите.

" Решението на Конституционния съд в петък ще постави завършек на демократичните и конституционни процедури ", съобщи Макрон пред кореспонденти по време на пътешестване до Нидерландия през вчерашния ден и добави, че публичният спор " сигурно ще продължи ".

Ако съдът даде зелена светлина - а министрите са частно уверени, че това ще стане - Макрон се надява да подпише измененията в закона неотложно, разчиствайки пътя за влизането им в действие преди края на 2023 година

След като през последните седмици неведнъж отхвърли апелите за диалози с водачите на профсъюзите, 45-годишният Макрон съобщи, че ще предложения представителите на служащите на полемика, откакто решението на съда бъде оповестено.

" Знам, че следите от сегашните ни различия ще останат, само че ще го направя (ще поканя за разговори) в дух на единодушие и с готовност да гледаме в бъдещето, каквото и решение да бъде оповестено ", добави той.

Ако законът бъде утвърден, следва да забележим дали синдикатите ще разгласят още стачки. Инерцията очевидно понижава, а чиновниците не желаят да се откажат от заплатите за това, което наподобява като изгубена борба.

Проучванията демонстрират, че към двама от всеки трима французи са срещу пенсионните промени, само че Макрон твърди, че те са от значително значение, с цел да се спре изпадането на системата в тежки дефицити през идващите десетилетия.

Критиците упрекват президента, че не се преценява с публичното мнение и с Народното събрание, където държавното управление на малцинството се базира на противоречиви изпълнителни пълномощия, с цел да прокара законодателството без гласоподаване в края на март.

В речта си в Нидерландия Макрон свърза пенсионните промени с нуждата Франция да управлява обществените разноски и с по-широката си стратегия за по-тесни стопански връзки сред членовете на Европейски Съюз.

" Гордея се с френския обществен модел и го пазя, само че в случай че желаеме да го създадем резистентен, би трябвало да произвеждаме повече ", сподели той.

" Трябва да реиндустриализираме страната. Трябва да понижим безработицата и да увеличим количеството работа, която се дава в страната. Тази пенсионна промяна е част от това. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР