Стотици българи, известни с левите си убеждения, осъдиха агресията на

...
Стотици българи, известни с левите си убеждения, осъдиха агресията на
Коментари Харесай

Стотици леви активисти заклеймиха Путин и руската агресия

Стотици българи, известни с левите си убеждения, осъдиха експанзията на Русия и упорстват за по-широки наказания против Путиновия режим. Позицията е изразена с петиция, проведена от левия уебсайт " dВерсия ". Сред подписалите са историкът Искра Баева, философът Деян Деянов, социологът Дмитрий Варзоновцев, политологът Страхил Делийски и други интелектуалци, оповестява. Левите интелектуалци се афишират в поддръжка на териториалната целокупност на Украйна, в това число и суверенитета ѝ върху Крим.

" Изразяваме цялостна взаимност с украинския народ; осъждаме нападателните дейности на Путиновия режим; поддържаме териториалната целокупност на Украйна, в това число и принадлежността на областите Донецк, Луганск и Крим. Очакваме икономическите наказания над Русия да се задълбочат и разширят по метод, който да уязви властническия режим, олигархичните му структури и военната индустрия, до момента в който тези дейности не покажат възпиращ резултат върху продължаващата агресия; в същото време би трябвало да се щади достойното битие на хората, живеещи в Русия, тъй като те са не по-малко жертва на националистическата и иредентистка политика на ръководещия режим “, се споделя в петицията, която събира поддръжка от първия ден на войната.

Петицията на левите упорства НАТО да не задълбочава военния спор с ответни удари.

Левите приканват да се заобикаля търсенето на групова виновност от съветското общество за дейностите на властническия режим, тъй като такова отношение способства до изолацията на така и така потискания народ, подсилвайки вътрешнополитическите позиции на Путин.

“Настояваме българското държавно управление да бъде глас в интерес на бързото и спокойно разрешаване на обстановката посредством съответни дейности, от които преди всичко е дипломатически и стопански напън “, се споделя в петицията.



Още на 24 февруари левите упорстват българското държавно управление да взе участие интензивно в построяването на паневропейски механизми за приемане на бежанци и обезпечаването на почтени условия на живот на всички, потърсили леговище

“Намираме ескалацията на насилието не за изключение, а за причинност в границите на империалистическия капитализъм на Русия, Съединени американски щати и други членки на НАТО. Също по този начин отчитаме и неуспеха на системата от интернационалните връзки, открита след края на Студената война, хипотетично устроена в името на мира “, се споделя в петицията.

Искра Баева е разпространявала петицията в своя фейсбук профил, само че е атакувана от проруски настроени консуматори с публикуваната теза, че украинците са “фашисти “, а тя ги пази. Това е главно опрощение на Русия да нападне Украйна, с цел да я “денацифицира “. Украинският президент е с еврейски корени, а Украйна е една от европейските страни, в която деянията на нацизъм се санкционират със затвор.

" Не мога да приема, че елементарните украинци са фашисти. А точно те са подложени на обстрел и са принудени да бягат от родината си ", отвръща Баева.

Журналистът Филип Буров от левия уебсайт " Барикада " поддържа тезата на Баева.

" През миналия месец се очерта ясно една съществена характерност на крещящите " къде бяхте осем години " (за така наречен геноцид в Донбас – б.р.). А точно, че през последните 8 години те самите са били в някаква осведомителна пропаст, която ги е оставила без никакви съответни и контекстуални знания за Украйна и Русия. Разчитат само на лозунги и запъват големите празнини със личното си въображение. Не единствено през днешния ден не проумяват какво са случва, само че очевидно не са проумявали и през 2014-а. А доста от тях са прекарали промеждутъка затънали във виртуалната помийна яма на ултраконсервативната и тайна агитация, иронично генерирана главно в Съединени американски щати. Ако си откровено угрижен за руснаците и " верните " украинци, ще крещиш срещу това безумство, а не в поддръжка. И ще помагаш на хората, бягащи от гибелта и разрушението, вместо да оставяш това на неприятните либерали, тъй като си прекомерно ангажиран да злобееш в американския фейсбук за 40-те лв. или безплатните паркоместа ", написа Буров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР