Столичната Топлофикация осъди Съюза на демократичните сили (СДС) за неплатено

...
Столичната Топлофикация осъди Съюза на демократичните сили (СДС) за неплатено
Коментари Харесай

Топлофикация осъди СДС за неплатено парно

Столичната " Топлофикация " осъди Съюза на демократичните сили (СДС) за неплатено парно отпреди 5 години.

Синята партия води една година дело поради две неплатени изравнителни сметки и лихвите по тях, които са общо 1450 лв.. Преди дни Софийският градски съд (СГС) дефинитивно е решил, че Съюз на демократичните сили дължи парите и е осъдил партията да ги заплати, откакто е удостоверил решението на първата инстанция, заяви " Лекс ".

Става дума за неплатено парно на остарял офис на Съюз на демократичните сили в столичния кв. " Надежда ". Имотът е общински и е бил даден чартърен на партията, като в контракта разумно е било записано, че всички консумативи са за сметка на наемателя. През март 2015 година Съюз на демократичните сили напуща офиса и правосъдното дело е поради това, че партията е решила да не заплати задълженията си за парно.

От решението на Софийския областен съд като първа инстанция излиза наяве, че Съюз на демократичните сили не спори, че партидата за парно ѝ е била трансферирана и до 23 март 2015 година е била в облигационни връзки с " Топлофикация ". Съдът приема, че са погасени по отминалост единствено вземанията до 1 август 2015 година, само че фактурите по двете изравнителни сметки са от края на август и на септември 2015 година. Съдебно-счетоводна експертиза пък е открила, че претендираните от " Топлофикация " суми подхождат на дължимите и даже лихвата е малко по-голяма.

Пред градския съд Съюз на демократичните сили апелира и още веднъж твърди, че вземанията са погасени по отминалост.

" При тези данни и при тази уредба на връзките, и с оглед момента на настъпване на изискуемостта на месечните дължими суми за топлинна сила, следва извод, че процесните вземанията за цена на топлинна сила не са погасени по отминалост, защото от датата на настъпване на изискуемостта им /21.09.2015 година за вземанията по фактура №7993099/31.08.2015 година и 21.10.2015 година за вземанията по фактура №8124119/30.09.2015 г./ до датата на складиране на исковата молба /13.09.2018 година - чл.422 ал.1 ГПК/ не е изминал тригодишният период по чл.111 б. " в " Закон за задълженията и договорите ", се споделя в решението на градския съд, с което Съюз на демократичните сили е наказана да заплати 1450 лв..

Интересното е, че това не е единственото дело, което партията води против " Топлофикация ". Дружеството е завело още един иск против Съюз на демократичните сили за неплатени сметки и той е за надалеч по-внушителната сума от 10 000 лв.. Става дума още веднъж за неплатено парно на постройка, която Съюз на демократичните сили е употребила чартърен и сметките са отпреди 6 години. Делото е от 2015 година, а едвам предходната година Софийският областен съд е осъдил партията да заплати цялата дължима сума. Съюз на демократичните сили отново апелира и в този момент делото е в градския съд, а съвещанието е планувано за февруари следващата година.

От две години Съюз на демократичните сили дели емблематичната постройка на ул. " Раковски " 134 с партията на Валери Симеонов - НФСБ. След като Съюз на демократичните сили остана без държавна дотация, от групировката оповестиха, че нямат отговорности за комунални услуги и се устоят от членски импорт, който стига 80 000 лв., както и от дарения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР