Столична община възкресява идеята си за изграждане на нова станция

...
Столична община възкресява идеята си за изграждане на нова станция
Коментари Харесай

София обяви търг за нова станция на метрото между "Люлин" и "Обеля"

Столична община възкресява концепцията си за създаване на нова станция на метрото сред първия и втория метродиаметър, само че този път желанията са обектът да се строи напълно с пари на София. Станцията ще се намира сред кварталите „ Люлин “ и „ Обеля “ - в " Модерно предградие ", а цената на построяването й ще е 47 млн. лева без Данък добавена стойност. Общинското сдружение " Метрополитен " разгласи през днешния ден социална поръчка за изготвяне на работен план и строителство, както и за доставка на нужното съоръжение и въвеждане в употреба на метростанция до ж.п. гарата в " Обеля ", която се намира на железопътната линия от София към Белград. Според заданието новата станция ще е обвързвана със съществуващата гара. Метротрасето ще стартира от действителен ням коловоз в метродепо " Обеля " и ще обгръща затрупан наземен сектор, покрита рампа с три вида структура, тунел по открит прийом и тунел по Милански способ. Станцията ще има три входа за пасажери и един спешен. Срокът за подаване на документи за присъединяване в търга е 8 март.  

Любопитното е, че " Метрополитен " афишира състезанието, преди да са извършени наложителните публични разисквания за строителството на подобен значим общински план. Преди дни районният кмет на „ Люлин “ Милко Младенов е определил 25 януари като дата за запознаване с плана за градеж на метроспирка наоколо до гробищата на „ Бакърена фабрика “, проличава от уеб страницата на София. На 24 януари същото би трябвало да се случи и в регион „ Връбница “. От „ Люлин “ оповестяват, че за присъединяване в полемиката е поканен основният проектант на София Здравко Здравков, който е възложител на заданието, и екипът, подготвил плана за изменение на устройствения проект на зоната на бъдещото строителство. На 15 февруари в „ Люлин “ е планувано да се организира заключително публично разискване по тематиката.

Идеята за строителство на метростанция в региона на „ Бакърена фабрика “ бе стартирана за пръв път преди към шест години. През 2017 година Столичният общински съвет одобри предлагането на американска частна компания, която имаше желание да строи голям жилищен комплекс в региона, да заплати 51 на 100 от цената на новата метростанция. Тя трябваше да се намира между съществуващите „ Сливница " и " Обеля ". Останалите пари трябваше да дойдат от бюджета на София, като общата стойност на отклонението тогава се оценяваше на 24 млн. лева От общинското сдружение „ Метрополитен “ категорично разясниха, че макар публично-частното партньорство собствеността на новата станция ще бъде напълно негова и че ползата на американците да финансират обекта е, че по-късно спирката ще обслужва клиентите им в новия квартал. От " Метрополитен "  припомниха, че в първичния план на метролинията от 2003 година е планувано на бул. „ Панчо Владигеров “ да има спирка на метрото, само че такава не е построена, тъй като регионът е едва обитаем. Шефът на метрото инж. Стоян Братоев обаче настоя, че станция при " Бакърена фабрика " е нужна, защото дистанцията сред спирките " Сливница " и " Обеля " е 2,2 км., а междинното за другите метроточки е 1,1 км. Според Братоев новата спирка ще разреши и по-добро систематизиране на интервалите за придвижване на влаковете. В отчета на „ Метрополитен “ отпреди 6 година се споделяше, че в този сектор към този момент има прокопан тунел и че обектът може да е подготвен за към 2,5 година Предвиждаше се в зоната да се построи и ж.п. връзка по интернационалната линия София-Белград.

Въпреки че за създаване на новата метростанция се появиха шест идейни плана, в последна сметка сделката с американската компания не се реализира. През 2020 година стана ясно, че теренът от 106 дка зад хипермаркетите " Хит " и " Практикер ", на който тя възнамеряваше да построи новия комплекс, е минал в ръцете на компания, ръководена от предприемача Христо Чепишев. Преди 3 година той показа в СОС желанията си да построи ж.к. „ Запад “ на същото място. В него се чака да живеят над 7 800 души. Разгънатата застроена повърхност на новия квартал ще е около 230 000 кв.м., като броят на апартаментите ще е към 2 000. Разрешената височина до кота корниз ще е 25 м., което значи построяването на 7-8-етажни здания.

Първоначално планът бе върнат заради неналичието на детска градина и учебно заведение в бъдещия квартал. До отлагането се стигна, след като общинското предприятие " Софияплан " рапортува, че с построяването на новия комплекс при сегашната транспортна и обществена инфраструктура в региона ще се стигне до голям брой проблеми.  " Софияплан " пресметна, че при запълването на целия капацитет на бъдещия ж.к. " Запад " към 2030 година потребност от ясла ще имат най-малко 209 деца, от градина - 298 деца, а от учебно заведение - към 500 възпитаници. 

През 2021 година вложителят сподели модифицираните документи, в които към този момент присъстваше и детска градина. По време на полемиките обаче не стана ясно дали новият притежател на терена при " Бакърена фабрика " също ще се ангажира с построяването на метростанция в зоната. Въпреки това в края на годината отчетът за новия квартал " Запад " бе признат без никакви полемики и с рядко срещано болшинство, включващо както ръководещата група на ГЕРБ-СДС, по този начин и " Демократична България " и Българска социалистическа партия. Коалицията ВМРО- " Атака " се въздържа, а единственият срещу бе Борис Бонев от " Спаси София ". 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР