Безплатните учебници за гимназисти може да се окажат само частично

...
Безплатните учебници за гимназисти може да се окажат само частично
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Учебниците за 8-12 клас може да се окажат само частично безплатни

Безплатните учебници за гимназисти може да се окажат единствено отчасти безвъзмездни. За това алармира във " Facebook " ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов.

Той напомня решението от следващата година и за учениците от 8 до 12 клас да се дават безвъзмездни учебници, по сходство на тези за по-малките - от 1 до 7 клас. Държавата заплаща по обединен стандарт за комплекта - по 300 лева за 8, 9 и 10 клас и по 120 лева за 11 и 12 клас.

" Но! Загадката е постоянно в детайла ", твърди Стаматов и изяснява, че учебниците се избират от учителя по съответния предмет, а в 9 и 10 клас има по 10-12 предмета. " Ако всеки преподавател реши да избере това което най-вече харесва, а издателствата са разнообразни, това доста ще надвиши избраната стойност. Най-простичко, в случай че бъдат определени всички учебници за един клас от едно издателство - парите стигат. Ако бъдат определени учебници от разнообразни издателства, тогава средствата са малко. Или изборът на доста мечтан учебник ще докара до покриване на разликата от бюджета на учебното заведение ", споделя той, допълвайки, че в случай че определените учебници са от 3 или повече издателства, този разкош ще коства още средства от учебното портмоне.

Стаматов показва, че е мъчно да се каже с какъв брой би било по-скъпо удоволствието всеки преподавател и възпитаник да имат учебник от най-харесваното издание, само че е ясно, че при цялостна независимост на избора, това би довело до постоянен финансов разход за сметка на учебното заведение. " Това е по този начин заради другата цена за един учебник във всяко издателство. При свободното съчетание - цената скача ", споделя той. Той напомня още, че съгласно решението на страната за учениците от 11 и 12 клас безвъзмездни ще са единствено учебниците по обща подготовка. По профилираната или професионална подготовка не са планувани средства и учебниците се закупуват от учениците.

" Луксът с учебник по непознат език ще докара до " усвояване " на друго огромен финансов запас. Английският ще се окаже най-евтин поради огромния си тираж, а всички други учебници по непознати езици ще са по-скъпи, естествено, за сметка на другата част от комплекта учебници. Накрая има заплаха " безплатните " учебници да се окажат отчасти безвъзмездни, за което сметката ще заплати всяко учебно заведение, разрешило си волността да прави свободен избор ", споделя Стаматов.

По думите му, паралелно с това ще върви и друго " административно безумство " - всяко учебно заведение над лимита по закона за публичните поръчки (ЗОП) ще прави и цялостната процедура по този закон, макар че цените са ясно регламентирани и учебниците са тъкмо определени както с издателство, по този начин и с създатели.

" Реално няма нищо ЗОП-ско тук, само че по този начин е определил законодателят и всички заедно ще вършим Закон за обществените поръчки. Някои учебни заведения даже и по 2-3 пъти, за всеки един от просветителните стадии. А то, всичко освен е извънредно ясно, само че и няма да докара до никаква смяна в поръчката, нито в цената ", показва ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура.

Той показва и " още един забавен разход ". Всяко учебно заведение ще би трябвало да си сътвори огромен склад за предпазване на огромната база от учебници. Преди години е имало такива, само че след това те са се трансформирали в разнообразни кабинети. " Сега е редно да бъдат възобновени. Със средства от бюджетите. Кипи един неправилен труд. На количество безумство го докарваме... Иначе едно решение на предходния парламент ще бъде реалност през септември. Всеки пораснал възпитаник ще подреди на фамилното си шкафче безвъзмездни учебници за персонална приложимост. Килограм-два хартия със познания. В едно цифрово време. Държавата си извърши задачата. На ход са учебните заведения ", заключава той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР