Столична община стартира с инициатива за запазване на ценни сгради

...
Столична община стартира с инициатива за запазване на ценни сгради
Коментари Харесай

Централни софийски сгради стават паметници на културата

Столична община започва с самодейност за опазване на скъпи здания като връща статута им на монументи на културата или приключва стартирани процедури. Пилотно, правенето на такива режими ще започва в уличните ансамбли в сектора сред бул. " Патриарх Евтимий ", ул. " Г.С.Раковски " и ул. " Граф Игнатиев " (улиците " Преспа ", " 6-ти септември ", " Хан Аспарух ", " Неофит Рилски " и " Струмица " ), т.е. пространства към " Малките пет кьошета “ излиза наяве от разработка на основния проектант на общината Здравко Здравков.

“Целта на създаването на НАГ е да се възстановим достоверността на градската конструкция като най-важното е да бъде върнат статутът на здания недвижима културна ценност”, зарече се основният проектант. В тази връзка главното предложение е да бъдат довършени производствата по запазване на към този момент декларирани здания , сподели още той.

В съответния сектор има 14 здания монументи на културата, четири от тях са декларирани като монументи на културата, само че с нужда да бъдат допроучени, с цел да могат да бъдат избрани техните режими за интервенция, сподели основният проектант.

В региона обаче има седем здания със свален статут и девет, които са били обект на изследване, и за тях още не е завършила процедурата, което съгласно Здравков е стряскащо, тъй като това заплашва тяхното опазване.

“Задачата на НАГ по създаването е да се основат режими, които да потвърдят полезността на постройките там и се даде " рецепта " за изчистването на средата”, обясни той концепцията си.

По думите на основния проектант през годините е имало разнообразни намеси, които са обезличили постройките - саниране, погрешно построени огради, голям брой климатици, загрозяващи фасадите, външни кабели. Независимо дали една постройка има статут на недвижима културна полезност или попада в обсега на груповия монумент, нашата цел е да определим допустимите намеси, сподели Здравков.

Занапред, да вземем за пример на такива здания ще се не разрешава слагане на климатици.

Главният проектант даде образец с така наречен “Малки пет кьошета”, като ги дефинира като комфортен регион с доста дребни магазини и кафенета с присъщ дух, непокътнат на доста малко места в София. Застрояването там оформя характерни градски пространства, мястото е обичано за туристите и столичани. Голяма част от заведенията там обаче са завзели дворните пространства, което също би трябвало да се регламентира.

Здравков заяви, че в създаването се предлага да се даде статут, с който да се подсигурява опазването на постройка на ул. " Хан Крум " 30, както и на здания на ул. " Граф Игнатиев " 46, ул. " Цар Шишман " 45, ул. " Хан Крум " 20. Сградата на " Хан Крум " 30, която е употребена преди от " Софийска вода ", е била обект на сериозен инвеститорски интерес.

" Тя попада сред два калкана и имаше поредност капиталови оферти за създаване на нова постройка сред тези два калкана. Нашето предпочитание е да защитим тази постройка и тя да не бъде отстранена. Множеството планове, които виждах през последните пет години, не плануват нейното опазване ", изясни основният проектант.

В Столичната община има 1720 здания монументи на културата - единични и групови монументи на културата, както и монумент от листата на ЮНЕСКО - Боянската черква, уточни той.

Разработката " Актуализация на недвижимите културни полезности на част от територията на Столичната община ", е изпратена за координиране в Националния институт за недвижимо културно завещание. След това министърът на културата би трябвало да издаде заповед за приемането ѝ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР